Presa de sang per mesurar la glucèmia
La diabetis és una de les malalties cròniques més freqüents, però la meitat dels que la pateixen no ho saben

Donar el pit més temps redueix el risc de diabetis en les dones

Primer estudi que demostra la relació entre alletament i reducció del risc d'aquesta malaltia

Actualitzat

Donar el pit més temps pot reduir fins a gairebé la meitat el risc que una dona tingui diabetis més endavant. Així ho indica un estudi fet per investigadors dels Estats Units. Els resultats s'han publicat a "JAMA Internal Medicine".

L'embaràs produeix, de manera usual, fluctuacions en els nivells de glucèmia de la futura mare i pot provocar el que s'anomena diabetis gestacional. El període de lactància sol tornar la glucosa a la sang a nivells normals.

Estudis anteriors mostraven que donar el pit reduïa lleugerament el risc de tenir posteriorment diabetis, però s'havien fet amb dones de mitjana edat i basats en el seu propi testimoni.

El nou estudi s'ha fet amb 1.238 dones d'entre 18 i 30 anys que no tenien diabetis a l'inici de la recerca i de les quals es va fer un seguiment durant 30 anys.

De totes es va registrar la durada del període d'alletament i se'ls van fer diverses anàlisis al llarg dels anys que va durar l'estudi -entre 1986 i 2016. La durada de la lactància es va classificar en tres grups: de 0 a 6 mesos, de 6 a 12 mesos i més de 12 mesos.

Els resultats indiquen que la durada és proporcional a la reducció del risc de diabetis. Així, per a les mares que van donar el pit fins a 6 mesos la reducció era del 25%, però pujava al 47% quan l'alletament durava 12 mesos o més. Les dones que donaven pit entre 6 i 12 mesos tenien fins i tot un risc lleugerament menor i la reducció era del 48%.

Causes biològiques, no culturals

L'estudi no permet identificar les causes d'aquesta disminució del risc, però els autors deixen clar que no es tracta de diferències culturals. No s'aprecien disparitats per raça, nombre de parts, existència de diabetis gestacional o estils de vida. Així, si s'ha observat més incidència de diabetis en dones negres és perquè en aquest grup també solen ser més breus els períodes de lactància.

Els autors conclouen que l'estudi té implicacions i haurien de fer replantejar algunes polítiques sobre maternitat. Així, creuen que caldria afavorir la lactància i augmentar-ne la durada i que això acaba sent beneficiós fins i tot econòmicament:

"L'augment de les assignacions del sistema de salut per incrementar els índexs d'alletament durant el primer any després del part poden ser compensats per una disminució dels costos gràcies a la prevenció de malalties cròniques en dones."

Pels autors, la lactància és un procés biològic amb enorme potencial perquè proporciona beneficis a llarg termini, però "no ha estat prou apreciat com a estratègia clau per a la prevenció precoç de malalties metabòliques en les dones durant l'edat reproductiva i més enllà".

Els índexs d'alletament estan disminuint als països que aconsegueixen nivells econòmics més elevats, sobretot al sud d'Àsia, on també augmenten els casos de diabetis.

ARXIVAT A:
CiènciaSalut
Anar al contingut