Donald Trump retirarà els Estats Units del Tractat de Lliure Comerç del Pacífic

El president electe vol substituir-lo amb tractats bilaterals "justos", mentre que el primer ministre japonès alerta contra el proteccionisme del futur govern dels EUA

RedaccióActualitzat

Donald Trump no para, i ja ha anunciat que vol que els Estats Units es retirin del Tractat de Lliure Comerç del Pacífic. El president electe ha publicat aquesta matinada un videomissatge a través de les xarxes socials en què explica aquesta i prop d'un centenar més de mesures que vol impulsar quan arribi a la Casa Blanca:

 


Trump, que ha fet aquest anunci només un dia després de la participació de Barack Obama en la cimera del Perú dedicada, precisament, a impulsar aquest tractat, ha detallat mínimament quines vol que siguin aquestes mesures que, segons ell, han de crear riquesa i ocupació. El futur president proposa, entre d'altres iniciatives, eliminar restriccions en algunes fonts d'energia, com ara el carbó, limitar més la immigració i marcar incompatibilitats entre els grups de pressió i els polítics de Washington:

"Notificaré una declaració d'intencions per retirar-nos del Tractat de Lliure Comerç Transpacífic, un desastre en potència per al nostre país. El substituirem per tractats bilaterals justos, que portaran feina i indústria novament als Estats Units."

Trump, en canvi, no menciona les propostes estrella de la seva campanya, com la construcció del mur a la frontera de Mèxic, la deportació massiva d'estrangers irregulars o l'eliminació de la reforma sanitària d'Obama.

El Japó alerta contra el proteccionisme dels EUA

El primer ministre japonès, Shinzo Abe, un dels valedors de l'acord de lliure comerç del Pacífic entre dotze països, ja ha dit que aquest acord no tindria sentit sense els Estats Units, i ha fet una crida a resistir el proteccionisme del futur govern nord-americà:

"El TPP no té sentit sense els Estats Units. És per aquesta raó que una renegociació seria impossible, perquè afectaria l'equilibri fonamental de beneficis. Però encara és massa aviat per opinar sobre les intencions de la nova presidència dels EUA."

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut