Washington

Donald Trump, 45è president dels Estats Units

RedaccióActualitzat

La comitiva presidencial ha arribat al Capitoli, a les cinc de la tarda, hora d'aquí, a la cerimònia que ha convertit Donald Trump en el 45è president dels Estats Units. Trump i Obama han compartit la limusina per arribar al Capitoli i junts s'han dirigit a la tribuna presidencial, on s'ha celebrat l'acte.

La cerimònia d'investidura s'ha fet sota un cel gris i plujós, un acte que ha tancat una pàgina sense precedents de la història del país, la de Barack Obama com a primer president negre nord-americà i n'ha obert una altra plena d'interrogants.

 

Primer s'han presentat els convidats il·lustres, entre els quals hi havia els expresidents George W. Bush i Bill Clinton, junt a les seves dones, Laura i Hillary, la rival de Trump en les eleccions del 8 de novembre.

L'excandidata demòcrata, Hillary Clinton, ha justificat la seva assistència a la presa de possessió del seu rival republicà, Donald Trump, explicant que així pretén "honrar" la democràcia d'Estat Units. "Sóc aquí per honrar la nostra democràcia i els seus immortals valors. Mai deixaré de creure en el nostre país i el seu futur", ha escrit en el seu compte oficial de Twitter.

 


Ja a la tribuna presidencial

Obama ha estat aplaudit en arribar a la tribuna del Capitoli, on ha saludat les personalitats que s'hi concentraven. Tot seguit ha arribat el vicepresident Michael Pence, negacionista i d'idees extremes. Poc després, els membres del Congrés han ocupat els seus llocs i posteriorment, acompanyat pels aplaudiments del públic, ho ha fet Donald Trump.

Els juraments dels càrrecs

Els discursos dels convidats s'han intercalat amb moments d'interpretació musical i després han vingut els juraments. Primer ho ha fet el vicepresident Michael Pence. La seva esposa, Karen Pence, li ha aguantat la Bíblia, propietat de la família Reagan.

 

Després ha jurat el seu càrrec Donald Trump i així s'ha convertit oficialment amb el 45è president dels Estats Units. Ho ha fet sobre dues bíblies, la que li va regalar la seva mare i la d'Abraham Lincoln.

 

Milers d'assistents, unes 900.000 persones, s'han concentrat al capitoli amb molta expectativa per escoltar el discurs de Trump on el nou president ha presentat les grans línies de la seva futura política.

Trump ha fet el seu primer discurs amb la popularitat més baixa d'un president de les darreres dècades. En els actes previs, el successor de Barack Obama ha reiterat la seva crida a fer una Amèrica gran i unida.

Donald Trump

Trump, un magnat immobiliari de 70 anys sense cap experiència política ni militar, assumeix a partir d'ara la presidència de la primera potència mundial sota la mirada inquieta dels seus aliats internacionals.

Al seu primer tuit del dia, Trump ha dit als seus seguidors: "El moviment continua, comença la feina".


Tot i el compromís de ser el president de tots, l'arribada de Donald Trump a la Casa Blanca ha desfermat una onada inèdita de rebuig. La capital nord-americana ja fa hores que bull de protestes, un preludi de les manifestacions massives de tot tipus que s'hi esperen. Protestes que també s'estendran a diverses capitals i ciutats d'arreu del món.

La família Obama ha marxat del capitoli amb helicòpter després de l'acte. En arribar a la base militar d'Andrews, a Maryland Obama ha fet un discurs sorpresa dirigit als congregats i en començar ha dit: La Michelle i jo estem "trobant el gustet a això d'acomiadar-nos".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut