Barcelona

Domènech: "Si no s'arriba a un acord de govern el 2 de març, estem disposats a continuar negociant"

"No parlem d'un govern d'un sol subjecte; és una coalició, que ha d'assumir els grans reptes que l'Estat té sobre la taula. I si fa falta més temps per madurar això, no serà cap tragèdia"

RedaccióActualitzat

El líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech, ha dit a "El matí de Catalunya Ràdio" que considera que la negociació entre el PSOE i Ciutadans té "un recorregut molt curt", ja que C's només els donarà una abstenció, i, per tant, Pedro Sánchez ara per ara només compta amb els seus 90 diputats. En aquest sentit, ja ha assegurat que si hi ha un pacte entre socialistes i la formació d'Albert Rivera hi "votarem en contra" ja que plantegen programes contraris el seu. Així, assegura que hi ha dos fronts: una gran coalició o un govern de canvi i d'esquerres, i Sánchez haurà d'optar per una d'aquestes dues alternatives.

Després d'admetre que la setmana que ve "serà terrorífica en termes d'intensitat política i negociacions", Domènech ha afirmat que si no s'arriba a un acord de govern el proper 2 de març estan disposats a continuar negociant. "No claudiquem", ha dit.

"La nostra alternativa és treballar i aconseguir un govern de canvi el 2 de març, però si no arriba, estem disposats a continuar negociant el 5, el 7 i en les properes setmanes. Encara tenim molt de camí de debat i maduració."

Domènech, apel·lant a l'experiència de Catalunya, ha admès que els processos d'investidura poden ser "complexos, llargs i que poden portar moltes coses" fins a última hora. En aquest sentit, ha explicat que es tracta d'un govern de coalició que ha d'assumir "grans reptes" i, si fa falta més temps per fer-lo, no passa res.

"No parlem d'un govern d'un sol subjecte; és una coalició, i ha d'assumir els grans reptes que l'Estat té sobre la taula. I si fa falta més temps per madurar això, no serà cap tragèdia."

El líder d'En Comú Podem ha refermat que cal el referèndum per desbloquejar la situació i que serà condició "sine qua non". Tot i això, ha admès que si el PSOE està disposat a fer primer una reforma constitucional i després sobre el dret a decidir de Catalunya, "l'ordre dels factors no altera el producte", però alerta que el camí serà més llarg. Per això, ha explicat que el seu full de ruta pel dret a decidir es basa en l'article 92, que preveu un referèndum a Catalunya pactat amb l'Estat abans de la reforma constitucional.

Pel diputat, a més, cal "desdramatitzar el debat sobre el referèndum" i pensar que aquesta via, en el context internacional, "no és estranya". En qualsevol cas, considera que és la via per desbloquejar la situació a Catalunya:

"Si treballem pel referèndum és perquè creiem que és l'opció real per desbloquejar la situació amb Catalunya."

Després de dir que la proposta del PSOE de fer una reforma constitucional "ni que sigui mínima" no els sembla prou "engrescadora", Domènech ha dit que el govern del canvi ha d'assumir la plurinacionalitat i ha de trobar complicitats amb Democràcia i Llibertat i Esquerra, de qui ha dit que s'alegra del canvi de posició.

Domènech, finalment, ha reivindicat el pes d'En Comú, i de Podem en general, en contraposició al PSOE:

"Som aquí per quedar-nos, no som un espai polític menor; Podem i les confluències sumem pràcticament els mateixos vots que el PSOE."

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut