Domènech: "Aquest és un govern caducat abans de néixer"

RedaccióActualitzat

Xavier Domènech, portaveu d'En Comú Podem, ha començat recordant que fa gairebé cinc mesos de les eleccions del 21D i assegurant que la majoria de catalans estan pendents de si hi haurà govern.

"Cinc mesos després de les eleccions del 21 de desembre, crec que la major part de la ciutadania està absolutament atenta a la possibilitat que anem a la constitució d'un govern efectiu. L'encarnació d'allò que portem mesos demanant, la constitució d'un govern, significa una cosa tan important com la recuperació de les nostres institucions en mans dels catalans i les catalanes."

 

Ha retret a la majoria independentista que la sessió d'investidura no es fes ja la setmana passada, quan va preferir dedicar "una sessió molt apassionada" a debatre una reforma de la llei de la presidència de la qual "ningú ja no es recorda".

Domènech ha reconegut que el retard també obeeix a altres factors, però afegeix:

"És cert que ho haurien pogut fer molt abans si no hi hagués una intervenció judicial que hagués portat que, injustament, candidats haguessin acabat a la presó al mig d'una investidura. Però també és absolutament cert que aquests cinc mesos no se sostenen només per sostenir un relat. Molt abans es podia haver anat a la recuperació de les nostres institucions, i crec que moltes veus de la majoria independentista així ho demanaven."

 

Per Domènech, ara que sembla que hi haurà govern, la majoria dels ciutadans es pregunten si "serà un bon govern".

"Hi ha una pregunta que és clau: aquest govern portarà certeses on hi ha foscor? Fortalesa on hi ha debilitat? Per molt èpics que siguin els discursos, portarà respostes en un moment de massa preguntes? El discurs que vostè ha presentat avui ens ha deixat molts interrogants."

 

En aquest sentit, Domènech ha dit a Torra que ha fet "un bon discurs per a Carles Puigdemont i per intentar convèncer la CUP que el voti, però no per al conjunt del país".

 

Ha preguntat a Torra, per exemple, si serà el "president del govern o el president de Puigdemont".

Adreçant-se a la majoria independentista, Domènech s'ha preguntat si han discutit res més a part dels noms que integraran el nou govern.

"Han debatut amb la mateixa intensitat -estaria bé que fos superior- quina ha de ser l'estratègia per fer sortir el país de la situació actual? Jo crec que no. Es pot dir en aquests moments que ERC, JxCat, el PDeCAT i la CUP volen el mateix? Crec que tampoc. Crec que no han fet els deures, i és important, perquè el país està en un atzucac i demana una estratègia clara."

 

Domènech també ha retret a Torra que parli de provisionalitat, que veu incompatible amb el "govern fort" que coincideix amb Torra que Catalunya necessita.

"No sabem si estem elegint un president per a una legislatura o un president provisional. Si vostè diu que serà un president provisional d'un govern provisional hauria d'explicar per quin motiu. I per quant temps. Crec que no hem d'esperar l'entrevista de Puigdemont a "La Stampa" que sortirà demà per saber que seran cinc mesos, perquè la sobirania del poble de Catalunya rau aquí i aquí és on decidim si vostè serà president o no."

 

A tall de conclusió, Domènech ha declarat que "no és el govern que el país necessita".

"Tot apunta que aquest és un govern que la data de caducitat ja la tenia abans de néixer, caducat abans de néixer."

 

A banda d'aquests interrogants sobre el pròxim govern i la pròxima legislatura, Domènech ha apuntat a un altre factor: el fet que Quim Torra, a les eleccions, no era candidat a la presidència i, per aquest motiu, és desconegut "per la majoria de la població de Catalunya".

 

"Davant d'aquest desconeixement", ha argumentat Domènech, "la primera pregunta que ens hem de fer és: vostè per què ha de ser president de la Generalitat de Catalunya?"

"Aquí, davant la representació del poble de Catalunya, es jutja la decisió que vostè, encara que pugui ser un desconegut, sigui el president de tots els catalans i les catalanes, el 131 president de la Generalitat de Catalunya, aquell que hauria d'ocupar la taula de Lluís Companys."

 

Per fer aquesta valoració, segons Domènech, hi ha tres elements clau.

El primer, ha dit, és saber "què pensa el candidat a la Generalitat de Catalunya dels espanyols, no d'un estat ni d'un govern". Perquè "quan sapiguem què pensa dels espanyols i les espanyoles, també sabrem què pensa de Catalunya. Sabrem què pensa d'aquest 70 per cent de catalans i catalanes que, amb diferent intensitat, se senten espanyols i espanyoles".

"És absolutament clau saber si el candidat a la presidència entén què és Catalunya. Perquè Catalunya és un país absolutament mestís. I si entén que, com deia Abraham Lincoln, un país dividit contra si mateix no pot subsistir."

 

Domènech ha reconegut que Torra va demanar disculpes per uns tuits de fa uns anys dels quals ha dit que, "a mi, com a català, m'avergonyeixen". Però ha afegit que "si jo hagués escrits uns tuits així, no m'hauria presentat mai a la presidència de la Generalitat de Catalunya".

 

El segon factor clau, per Domènech, és saber si els independentistes estan "pel diàleg i la transversalitat i per la construcció de Catalunya, o estan per la construcció del seu legitimisme".

"El problema català segueix obert, però s'ha tancat un cicle de la història política a Catalunya. Tot allò que van dir que farien, ho van fer. I va passar al revés del que havien dit. La política no és només legitimisme. És com fer possibles els nostres somnis construint-los amb la realitat, no contra la realitat. Catalunya ha de deixar de resistir per començar a construir i guanyar."

 

En tercer lloc, ha dit Domènech, cal cal saber quines polítiques concretes tirarà endavant el nou govern. S'ha referit a les polítiques d'Elsa Artadi i Andreu Mas-Collell en contraposició a les de Teresa Jordà.

Domènech també ha preguntat a Torra si està a favor d'una fiscalitat progressiva o si pensa abaixar els impostos. O si està a favor del TTIP. També sobre polítiques de gèneres, d'habitatge o relacionades amb la renda mínima.

"Aquest país necessita avançar. Necessitem avançar com a societat i com a país. Necessitem no quedar atrapats en la provisionalitat. No ens poden explicar que un govern provisional és un govern fort. Necessitem avançar fora del legitimisme, fora de la provisionalitat i fora del simbolisme."

 

Domènech ha plantejat que aquest avanç s'ha de fer en tres eixos: "avançar en autogovern, avançar socialment i avançar des de la transversalitat per construir més i millor democràcia".

Domènech ha acabat la seva intervenció d'aquesta manera:

"Esperem que facin govern, però creiem que no serà un bon govern. No creiem en aquest govern que fareu, però creiem molt en aquest país i la seva gent. Perquè estem convençuts que aquest país i la seva gent seran molt més grans que aquest govern. Serà amb ells i amb elles que ens comprometrem."

 

Torra ofereix als comuns entrar a les negociacions

En la seva rèplica als discursos de l'oposició, Quim Torra s'ha adreçat als comuns per defensar que "aquest itinerari d'aquests cinc mesos ha estat important per veure tot el que ha passat" i que "com a demòcrates ens han ferit" amb fets com "la detenció de Turull enmig d'un debat d'investidura".

Torra també ha defensat que hi ha unitat entre els independentistes i que "a les negociacions amb la CUP havíem arribat a acord interessants".

A tall d'anècdota, ha explicat a Domènech que "la taula de Lluís Companys ja no és a Palau, és a la Casa dels Canonges".

Per acabar, Torra ha fet una oferta als comuns: "voldria que Catalunya En Comu Podem entréssiu a les negociacions per tirar endavant aquest país".

Domènech diu a Torra que no li ha respost

En el torn de contrarèplica, Domènech ha retret a Torra que ha desaprofitat l'oportunitat que li ha brindat d'explicar què pensa dels espanyols i, per tant, dels catalans.

"Això és probablement el més fonamental per decidir un president: què pensa vostè que és Catalunya. I no ho ha respost. I la resposta és dir positivament què pensa que som els catalans i les catalanes."

ARXIVAT A:
Procés catalàInvestiduraEn comú
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut