Jerusalem

Dol dels palestins per la matança a Gaza durant l'estrena de l'ambaixada dels EUA

L'ONU denuncia Israel per "matar d'una manera indiscriminada", i Washington avisa que bloquejarà la investigació

RedaccióActualitzat

Els territoris palestins viuen aquest dimarts un dia de funerals. És un dia de dol i vaga general l'endemà de la jornada més sagnant que s'ha viscut a la franja de Gaza des del 2014. 60 palestins morts -sis nens- i prop de 3.000 ferits -la meitat per armes de foc i uns 200 en estat crític- és el balanç dels enfrontaments que hi va haver aquest dilluns amb l'exèrcit israelià a la zona fronterera amb Israel.

Desenes de milers de persones van protestar per la inauguració de la nova ambaixada dels Estats Units, que s'ha traslladat de Tel-Aviv a Jerusalem. Per als palestins, això és una agressió perquè legitima l'ocupació i, a més, és el catalitzador de la ira acumulada per dècades d'injustícia. Una jornada que coincideix amb la Nakba, l'expulsió de 750.000 palestins fa 70 anys per la creació de l'estat d'Israel.

 

 

Els hospitals estan col·lapsats i han demanat ajuda a Egipte per subministraments i per evacuar els ferits més greus. Gaza és una zona amb dos milions d'habitants bloquejats des del 2007 per Israel com a càstig col·lectiu als palestins i a Hamas, tancats també per Egipte, un territori amb una gran presó a cel obert.

 

L'ONU denuncia l'actuació d'Israel

Des de l'ONU, l'Oficina de l'Alt Comissionat per als Drets Humans ha denunciat que Israel "mata d'una manera indiscriminada". Aquesta és la reflexió que fa Rupert Colville, portaveu de l'Oficina:

"Sembla que qualsevol pot ser assassinat o ferit; dones, nens, reporters, personal de primers auxilis, si s'acosten a mésde 700 metres de la tanca. Van disparar a una persona amb una doble amputació de membres. Quina amenaça és un amputat? Sembla bastant clar que que s'està matant de manera indiscriminada"

I destaca que...

"L'ús de la força letal ha de ser lúltim recurs, no el primer, i ha de respondre a una amenaça a la vida. L'intent de salta o fer malbé una tanca o llançar còctels molotov no és clarament una amenaça de mort"

El Consell de Seguretat de l'ONU es reunirà aquest dimarts per abordar els incidents de Gaza. Nombrosos països àrabs i musulmans han condemnat l'ús de la força per part d'Israel i parlen de catàstrofe i tragèdia humanitària. Els Estats Units, però, han bloquejat l'obertura d'una investigació sobre els fets.

 

 

Onada de condemnes

El món ha reaccionat amb indignació per la matança de Gaza. Entre l'onada de condemnes, les més enèrgiques han estat les dels països àrabs i musulmans. El president turc, Recep Tayyip Erdoğan, ha parlat fins i tot de genocidi:

"No importa d'on vingui, dels Estats Units o d'Israel. Maleeixo aquest desastre humanitari, aquest genocidi. I també maleeixo aquells que es mantenen en silenci davant d'aquests fets"

ONG com Metges sense Fronteres han qualificat la massacre de bany de sang inacceptable i inhumà. I des d'instàncies internacionals com la Unió Europea i governs com el Regne Unit, Rússia o la Xina han demanat contenció a Israel.

Múltiples veus havien advertit que la decisió de Donald Trump de traslladar l'ambaixada a Jerusalem portaria molta inestabilitat, perquè tant israelians com palestins es disputen la Ciutat Santa. Alguns governs, com el d'Irlanda, han reaccionat a la violència d'aquest dilluns convocant l'ambaixador israelià.

 

"Els líders de Hamas hauran de tornar a amagar-se sota terra"

Des del govern de Netanyahu, el ministre de Seguretat Pública, Gilad Erdan​, ha suggerit que es torni als assassinats selectius de líders de Hamas. En declaracions al diari "Yediot Aharonot", el ministre defensa aquest camí que Israel ja va fer durant la Segona Intifada, entre el 2000 i el 2005.

"Hem de tornar als assassinats selectius, i els líders de Hamas hauran de tornar a amagar-se sota terra i témer per les seves vides"

Gilad Erdan afirma que ha arribat l'hora que els líders del moviment islamista, que Israel, la Unió Europea, els Estats Units i altres països consideren terrorista, "paguin un preu personal per organitzar aquests atacs terroristes (···) Líders de Hamas, Yaya Sinwar i altres, parlen de desitjar morir prop de la tanca. Deixem que ho facin."

ARXIVAT A:
Pròxim Orient IsraelEstats UnitsTrump
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut