Torra reivindica Puigdemont i l'1-O i reclama diàleg a Rajoy i Juncker

Cinc paraules han vertebrat el discurs: excepcionalitat, provisionalitat, responsabilitat, diàleg i vida

Actualitzat

El candidat a la presidència de la Generalitat, Quim Torra, ha exposat al ple del Parlament el discurs d'investidura que recull el programa per a la pròxima legislatura.

La sessió ha començat puntualment a les 12 del migdia amb la lectura de la proposta de resolució de proposta de candidat a la presidència de la Generalitat.

Quim Torra ha resumit el seu discurs en cinc paraules: excepcionalitat, provisionalitat, responsabilitat, diàleg i vida.

"Excepcionalitat –presó, exili, manca de drets–, provisionalitat, responsabilitat –fer govern–, diàleg i vida, les paraules que resumeixen aquesta legislatura."

 

 

En l'inici del discurs, Quim Torra ha saludat els presents i tots els que seguien el ple, en català i aranès.

Ha deixat clara l'excepcionalitat del moment, amb un govern i diputats a la presó i a l'exili.

"No hauria de ser aquí, ni fer discurs d'investidura; aquí hi hauria de ser el president legítim de Catalunya, Carles Puigdemont. I ser ell qui exposés programa de govern. (...) I el record emocionat a les persones que, pel simple fet de permetre votar el poble de Catalunya, són avui privats del seus drets i de llibertat."

Torra ha recordat un a un, dient-ne els noms, tots els polítics empresonats, a l'exili, i també Jordi Cuixart. "Mai ens cansarem de repetir-ho, ni de lluitar per la seva llibertat."

L'excepcionalitat del moment, ha dit, l'ha portat a acceptar la investidura.

"Res serà normal fins que no recuperem les institucions. Ens trobem en un noment anormal, d'una enorme gravetat. Això afecta les nostres institucions i la legislatura."

I ha afegit que la "millor manera de refer-se de l'atac del 155 és tenir govern i defensar la llibertat del presos polítics i exiliats, és tenir govern", i ha recordat Joan Fuster, que deia que "tota política que no fem nosaltres serà feta contra nosaltres."

 

 

S'ha referit a la provisionalitat que viu el país, que només pot acabar amb la llibertat dels presos i el retorn dels exiliats.

"Vull deixar clar que el nostre president és Puigdemont, serem lleials al mandat de l'1-O i el nostre programa és la cohesió social de Catalunya. Persistirem, insistirem i investirem Puigdemont."

La responsabilitat, ha dit, només és atribuïble al que faci el govern a partir d'ara.

"Iniciem una etapa de transició. D'aquí uns dies s'aixecarà el 155. Així hi està obligat el govern de l'Estat. No hi haurà cap motiu per mantenir-lo, però tampoc tindrem cap excusa per no treballar per la república."

"Si obtinc aquesta confiança, assumim tota la responsabilitat dels nostres actes; només nosaltres, el govern que surti d'aquesta investidura. Ningú més."

Ha recordat el discurs d'investidura de Jordi Turull i ha tornat a oferir diàleg. S'ha dirigit al rei Felip VI i al govern espanyol en castellà, però també al president de la comissió europea, Jean-Claude Junker, en anglès.

A Felip VI: "Resulta, majestat, que hi ha presos polítics en aquest país, que hi ha exiliats, que van votar l'1 d'octubre i el 21 de desembre, però no es respecten els resultats de les urnes. Majestat, així, no."
A Rajoy: "Parlem, Mariano Rajoy? Nosaltres estem disposats a dialogar demà mateix sense condicions; per nosaltres no quedarà; no renunciem a res, fins i tot a posar-nos d'acord."
A Juncker: "Apreciem les seves paraules aquesta setmana sobre la crisi a Catalunya. Rebutgem el seu silenci davant el que vam viure. La crisi catalana no pot continuar ni un segon més. Els catalans, com a ciutadans europeus, es mereixen la mediació de la UE."

En aquest sentit també ha defensat el diàleg entre els catalans i ha rebutjat l'insult "com a manera de referir-nos", moment que ha estat aplaudit pels diputats de Ciutadans.

I sobre la vida, Quim Torra ha recordat el llibre de l'exdiputada de la CUP Anna Gabriel "Es parlarà de vida", i s'ha tornat a referir als exiliats i els presos, i ha afirmat que "Catalunya viu una crisi humanitària".

"El que es va trencar amb les detencions i amb l'exili és la vida de moltes famílies. Hem de superar aquesta injustícia i recuperar la vida lliure dels homes i dones a la presó. No ens en sortirem si no acceptem que la crisi política catalana és també una crisi humanitària."

En aquest sentit ha citat Joan Vergés sobre el risc que suposa la lluita i els valors que s'han de defensar, quan deia: "Si no hi ha riscos, és senyal que no estàs lluitant."

 

 

"Farem república"

En un segon bloc més polític, Torra ha continuat el discurs recalcant que l'objectiu de la legislatura serà "fer república".

"Farem república, republicanisme entès com a ciutadans lliures i iguals, no dominats. Són imprescindibles institucions lliures de corrupció i que fomentin la participació de la ciutadania. Impulsarem un procés constituent. Que involucri tota la ciutadania; tenim una oportunitat única."

"Un procés participatiu, de baix a dalt, que ha d'acabar en una proposta de República de Catalunya."

En els àmbits social i econòmic ha parlat d'igualtat com a eix central de polítiques públiques.

"Som conscients que a casa nostra hi ha pobresa i volem poder disposar d'instruments per combatre-la. Amb les mans lligades com ara, no podrem fer res. L'estat espanyol ens condemna a la residualització com a país i a perdre oportunitats."

Ha anunciat una societat inclusiva, protocols contra el masclisme, polítiques d'habitatge social. Ha proposat un gran debat nacional sobre un model econòmic i social per al futur. Amb objectius com que l'economia pugui arribar al 25 per cent del PIB en els pròxims 5 anys. Ha proposat un futur que aposti per les energies renovables per combatre el canvi climàtic, o la digitalització de Catalunya.

Entre les prioritats, Torra ha destacat la igualtat entre homes i dones en el món laboral, amb especial atenció a l'àmbit de la salut i de l'escola pública, que ha recordat que són models d'èxit.

Per poder assolir els objectius, Torra ha defensat el compromís de "recuperar les institucions i que l'Estat accepti el mandat del 21D". Ha reclamat retornar a fer política i abandonar la judicialització.

"Cal recordar la violència de l'Estat desplegant milers de policies a Catalunya. Com pot justificar una democràcia europea la repressió i la malversació?"

"Confio que aquesta cambra deixi de ser un terreny fangós i abonat a l'àmbit judicial, i faci política."

I com a mesura concreta ha anunciat que retirarien "la ignominiosa demanda contra els impulsor del 9N per part de la Generalitat sota el 155 i contra el consell dels serveis jurídics de la institució", afirmació que ha arrencat aplaudiments per a Artur Mas.


"Situar Catalunya al món"

Torra també ha defensat la necessitat de donar veu pròpia a Catalunya a nivell internacional i el seu compromís de restablir la xarxa de delegacions del govern a l'exterior. També ha manifestat la vocació europeista de Catalunya i l'adhesió als seus valors, però ha reclamat el suport de les institucions europees.

"Seguirem treballant per ajudar les nostres empreses per internacionalitzar-se, i a nivell cultural consolidarem l'Institut Ramon Llull."
"Europa és una idea i representa uns valors humanistes i la plenitud nacional del nostre país està lligada a aquesta valors."
Necessitem, però, unes institucions europees que no tanquin els ulls a les injustícies. No hi ha projecte europeu sense  Catalunya."

 

 

Torra ha acabat el discurs amb un record a Muriel Casals, amb qui va treballar a Òmnium Cultural:

"Cap persona m'ha ajudat a créixer tant com Muriel Casals. Muriel ens va regalar esperança."

Finalment, Torra s'ha adreçat als catalans destacant que han fet possible el fracàs de la violència.

"Aquesta legislatura neix amb el deure de frustrar la por. La vostra victòria és el fracàs de l'estat que va exercir la violència contra un poble. La violència sempre fracassarà."

I després, als diputats de l'hemicicle els ha demanat deixar enrere l'article 155, "desfer-nos d'ell" i construir el futur. Ha conclòs amb una cita de Marià Villangómez.

"Avui commemorem el 16è aniversari de la mort de Marià Villangómez. Aquest discurs no podia tenir un millor final: 'Voler l'impossible ens cal, i no que mori el desig'."

Els diputats de Junts per Catalunya i ERC han aplaudit el discurs de Torra, que ha durant gairebé una hora. No ho han fet els diputats de Ciutadans, dels comuns, del PSC i del PP. Tampoc han aplaudit els quatre diputats de la CUP.

Aquest és el discurs d'avui de Quim Torra al Parlament:

 

La rèplica als partits

En el torn de rèplica, Torra ha respost les crítiques de l'oposició que li han retret els tuits i articles que va publicar fa anys, acusant-lo de nacionalista excloent. El candidat de JxCat ha reiterat el que ja va dir en una entrevista a TV3:

"Lamento si algú s'ha pogut sentir ofès pels tuits, i aquí ho reiter-ho"

Torra també ha respost a Ciutadans que han insistit en el diàleg. Assegura que és el que s'ha fet en el Parlament en els últims mesos i ha recordat la figura de Carme Forcadell, empresonada a Alcalà Meco:

"La persidenta Forcadell, per permetre un debat és a la presó, i això és inadmisible, per tant, si demanem diàleg, demanem-lo amb totes les conseqüències"

En aquest sentit, Torra ha descat que caldrà assumir riscos i ha fet referènci, sense citar-lo, el diputat del PP Xavier García-Albiol: "Ja surto d'aquest debat amenaçat"

"Hi ha un regidor del PP que ja em diu que vagi a extremera"

En el torn de rèplica, Torra ha criticat la cita d'Arrimadas a Junqueras, de qui ha recordat que no es pot defensar, i ha animat al PSC que se sumin a un "front antirepressiu". També ha estés la mà als comuns per "entrar a les negociacions per tirar endavant aquest país".

 

Felicitació de Puigdemont

Gairebé immediatament després del seu discurs al matí, Carles Puigdemont ha enviat un tuit de suport a Quim Torra.

ARXIVAT A:
InvestiduraArticle 155Eleccions 21DGovern empresonat
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut