L'edifici del Parlament de Dinamarca, el Folketinget, a Copenhaguen
L'edifici del Parlament de Dinamarca, el Folketinget, a Copenhaguen

Diputats danesos diuen que la crisi catalana "amenaça principis democràtics" europeus

Han escrit una carta oberta al govern espanyol demanant una solució política

RedaccióActualitzat

Vuit diputats del Parlament de Dinamarca han fet pública una carta oberta adreçada al govern espanyol demanant-li una solució política a la crisi a Catalunya.

Els diputats, cinc de l'Aliança Roig-Verda, un del partit republicà de les illes Fèroe, un de l'Alternativa i un d'independent, es mostren "profundament preocupats" per la situació.

Recorden que el maig del 2015 el Parlament danès va instar les parts del conflicte polític a Catalunya al diàleg per resoldre'l pacíficament, i consideren que tres anys després la crisi, lluny de solucionar-se, va a més i ja s'ha convertit en "un repte" d'abast europeu:

"La crisi a Catalunya ha passat de regional a un repte que amenaça els drets i els principis democràtics comuns a Europa."

"El que estem veient és una judicialització del problema en lloc de treballar en solucions polítiques per resoldre'l. Seguir amb les acusacions judicials i els processaments en aquest context només augmentarà i aprofundirà la crisi entre Espanya i Catalunya."

Notícia relacionada: Puigdemont surt per primer cop de Brussel·les i viatja a Dinamarca

"Dimensió europea creixent"

En la carta, datada el dilluns dia 9, es fan ressò de la denúncia d'Amnistia Internacional, i consideren que la detenció de Carles Puigdemont a Alemanya ha evidenciat "la dimensió europea creixent" de la crisi.

Aquesta detenció, juntament amb els processos oberts en altres països europeus per a l'extradició de "polítics catalans a l'exili", els porta a demanar que es garanteixi que cap d'ells "s'acabi enfrontant a judicis polítics" si són extradits.

Acaben el text demanant una "recerca serena i constructiva" per trobar una solució i un acord entre les parts, si cal amb la mediació d'"altres països o autoritats europees".

 

ARXIVAT A:
Govern empresonatProcés català
Anar al contingut