La Cambra dels Comuns (Reuters)
La Cambra dels Comuns (Reuters)
Londres

Diputats britànics de diversos partits denuncien l'operació policial contra 1-O

Una vintena de parlamentaris de Westminster demanen al govern espanyol que aturi el procés contra Carme Forcadell

RedaccióActualitzat

Diputats de partits diversos del Parlament britànic -integrat en el grup de Westminster de debat sobre Catalunya- han denunciat les accions policials i judicials contra el referendum català. En total, una vintena de diputats firmen una carta en què es demana que el govern espanyol permeti el referèndum, tal com va fer l'executiu britànic.

Parlamentaris pertanyents al Partit Nacional Escocès, el Partit Nacionalista Gal·lès, els laboristes, els conservadors i els liberaldemòcrates impulsen iniciatives parlamentàries i fins i tot manifestacions en suport al procés sobiranista que viu Catalunya. Aquest dijous s'ha convocat una manifestació a Glasgow i dues concentracions davant del consolat espanyol a Edimburg.

Els diputats envien una carta a Mariano Rajoy per expressar la seva preocupació per la situació a Catalunya i, concretament, avisen que l'actuació contra Carme Forcadell "és una clara violació del dret democràtic fonamental de la llibertat d'expressió". I reclamen que "aturin la persecució".

El laborista Anthony Gueterbock, Lord Berkeley, afirma en el seu compte de Twitter que "la Policia espanyola ha rellevat el govern català democràticament elegit i els seus membres electes han estat detinguts", i es pregunta si els policies són "fills de Franco".

 

 

Sturgeon: "Respecte al dret a l'autodeterminació de Catalunya"

Aquest dijous, la primera ministra d'Escòcia, Nicola Sturgeon, ha reclamat "respecte" pel dret de Catalunya a l'autodeterminació en una intervenció al Parlament escocès, a Edimburg:

"És totalment legítim per Espanya oposar-se a la independència de Catalunya. El que crec que preocupa a tot arreu és que un estat negui el dret d'un poble a expressar democràticament la seva voluntat. El dret a l'autodeterminació és un principi internacional important i espero que es respecti a Catalunya i arreu del món"

Sturgeon també ha recordat que l'acord entre Londres i Edimburg per fer el referèndum del 18 de setembre del 2014 és un "exemple brillant" que "podria ser utilitzat" a l'Estat espanyol

 

El referèndum als parlaments d'Irlanda i Bèlgica

La situació a Catalunya ha arribat aquest dijous al Parlament d'Irlanda, amb una pregunta del diputat del Sinn Féin Sean Crowe al govern de Dublín en el ple de la cambra irlandesa. Crowne ha instat a l'executiu a pronunciar-se sobre uns fets "extremadament preocupants", però la secretària d'Estat d'Assumptes Europeus d'Irlanda, Helen McEntee, s'ha limitat a dir que és "una qüestió interna" i que correspon als ciutadans de cada país resoldre les seves discrepàncies dins del "marc legal".

Al Parlament belga, l'independentista flamenc de la Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) Peter Luykx també ha fet una pregunta al cap de la diplomàcia del seu país en relació a l'operació policial contra l'1-O. Des d'aquest mateix partit, el ministre-president de Flandes, Geert Bourgeois, ha rebutjat l'"escalada policial i judicial", i ha demanat diàleg entre el govern espanyol i el català. Bourgeois ha afegit que, si això no és possible, "caldrà que hi hagi una mediació internacional".

Un europarlamentari belga, el socialista Marc Tarabella, ha dit que, a banda del que es pensi sobre la independència de Catalunya, la repressió de Madrid és totalment inacceptable".

Des d'Estònia, un grup de diputats pertanyents tant al partit del govern com de l'oposició parlamentària també hi han dit la seva sobre Catalunya. Han difós una declaració on recorden que mostrar força per resoldre problemes polítics no és propi de la democràcia. I demanen al govern espanyol que iniciï un diàleg amb les autoritats catalanes per trobar una solució pacífica basada en el respecte mutu.

 

Resolució a Sardenya en solidaritat amb Catalunya

El consell regional de Sardenya aprova en la sessió d'aquest dijous, i per majoria, una resolució que expressa la solidaritat amb el govern de Catalunya i el dret dels catalans a l'autodeterminació.

La proposta feta pel conseller del Partit Sardo D'Azzione Christian Solinas, incloïa la petició que s'oferís al Govern de la Generalitat la possibilitat d'imprimir i custodiar les paperetes de vot per garantir la celebració del referèndum de l'1 d'octubre.

 

ARXIVAT A:
Referèndum 1-O
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut