Ankara

Dimiteixen tres ministres d'Erdogan pels escàndols de corrupció que esquitxen el govern

Arran de la dimissió de tres ministres pels escàndols de corrupció que esquitxen el govern, el primer ministre fa canvis a deu carteres de l'executiu. Els tres ministres dimissionaris tenen fills inculpats i empresonats per suposada implicació en una xarxa de suborns i frau en contractes públics. Tot plegat es va destapar la setmana passada, arran d'una macrooperació policial que es va saldar amb la detenció de desenes de persones, entre les quals hi ha empresaris, banquers i persones pròximes al partit en el poder.

RedaccióActualitzat

L'escàndol de corrupció que esquitxa directament el govern del primer ministre turc, Recep Tayyip Erdogan, puja de to. En les últimes hores, dos dels seus ministres, el d'Economia, Zafer Caglayan, i el de l'Interior, Moammar Guler, han presentat la dimissió. Poc després s'hi ha sumat el responsable de Medi Ambient. El motiu és que tots tres tenen fills inculpats i empresonats per suposada implicació en una xarxa de suborns i frau en contractes públics.

Tot plegat es va destapar la setmana passada, arran d'una macrooperació policial que es va saldar amb la detenció de desenes de persones, entre les quals hi ha empresaris, banquers i persones pròximes al partit en el poder. En el seu breu comunicat de dimissió, els dos pesos pesants del govern d'Erdogan defineixen el cas com una operació innoble. Asseguren que són innocents i denuncien una guerra bruta. Es tracta d'un cop dur per al primer ministre Erdogan, que des del primer moment ha qualificat l'operatiu de complot internacional contra el seu govern.

Des que es van fer les detencions, hi ha hagut una purga d'enormes dimensions en l'aparell policial, amb desenes d'oficials processats arreu de Turquia. Alhora, al carrer hi ha hagut protestes contra la corrupció. Aquesta situació s'ha desfermat quan falten pocs mesos per a les eleccions locals i, sobretot, les presidencials turques, previstes per a l'estiu de l'any que ve.

Erdogan canvia la meitat del gabinet

Arran d'aquestes dimissions, el primer ministre turc ha anunciat una remodelació del seu executiu que afectarà fins a deu ministres, la meitat del gabinet. Entre els ministres que són rellevats hi ha el ministre d'Afers Europeus i principal negociador en les converses amb la UE, Egemen Bagis.

Erdogan ha anunciat la nova composició del govern després de reunir-se amb el president, Abdullah Gül, mentre a Ankara, Istanbul i Esmirna es produïen protestes ciutadanes demanant la dimissió de tot l'executiu.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut