La fins avui vicedirectora executiva d'Oxfam, Penny Lawrence
La fins avui vicedirectora executiva d'Oxfam, Penny Lawrence

Dimiteix la número dos d'Oxfam per l'escàndol d'explotació sexual a Haití

"No vam ser capaços de respondre de manera adequada", ha dit Penny Lawrence

Actualitzat

La vicedirectora executiva de l'organització humanitària britànica Oxfam, Penny Lawrence, ha presentat la dimissió després de fer-se públic que directius i cooperants de l'ONG van contractar prostitutes a Haití poc després del terratrèmol que va devastar el país l'any 2010. En un comunicat, Lawrence admet que l'organització havia rebut queixes sobre possibles comportaments inadequats d'alguns d'aquests treballadors abans que se'ls enviés al país caribeny, però no va prendre les mesures adequades.

"Com a directora de programa en aquell moment, estic avergonyida que això succeís sota la meva supervisió i assumeixo tota la responsabilitat."

Aquest cap de setmana, el diari "The Observer" va revelar acusacions que treballadors de l'ONG ja havien contractat prostitutes el 2006 al Txad, quan el responsable de l'organització al país era el mateix que dirigia la missió a Haiti el 2010, el belga Roland van Hauwermeiren. "No vam ser capaços de respondre de manera adequada", ha dit Lawrence.

L'ONG rep prop de 32 milions de lliures (36 milions d'euros) anuals del govern britànic. La fins ara vicedirectora executiva ha demanat perdó pel "dany i l'angoixa que això ha provocat en els que donen suport a Oxfam i en el sector de la cooperació", a més de totes "les persones vulnerables" afectades.

Reunió amb el govern britànic

La ministra britànica de Cooperació Internacional, Penny Mordaunt, s'ha reunit amb responsables d'Oxfam per abordar el cas. El cap de setmana, Mordaunt va assegurar que el govern retirarà els fons públics a qualsevol ONG que no cooperi amb les autoritats en les investigacions per destapar casos d'abusos sexuals i no adopti mesures per evitar-los.

Mentrestant, les autoritats haitianes han demanat que s'identifiqui tot l'equip d'Oxfam al país per poder-los perseguir legalment, i a l'organització ja noten baixes de socis, també a Catalunya.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut