La ja exministra de l'Interior britànica, Amber Rudd, en una imatge d'arxiu (Reuters)
La ja exministra de l'Interior britànica, Amber Rudd, en una imatge d'arxiu (Reuters)
Londres

Dimiteix la ministra de l'Interior britànica per haver mentit al Parlament

El ministeri d'Amber Rudd volia deportar descendents de migrats arribats fa dècades

Josep Maria CampsActualitzat

La ministra d'Interior del Regne Unit, Amber Rudd, ha presentat la dimissió arran de la indignació que ha causat el tractament com a immigrants il·legals que es va donar erròniament a descendents de caribenys que van arribar fa dècades al Regne Unit.

Amber Rudd era un dels principals puntals de la primera ministra, Theresa May, en les negociacions del Brexit i una de les veus més proeuropees del gabinet.

Durant dues setmanes, el govern britànic ha estat perseguit per la polèmica després que es fes públic l'error, que s'ha anomenat l'escàndol Windrush, perquè la intenció era deportar els presumptes immigrants il·legals.

 

Però el detonant de la dimissió ha estat que aquest divendres Rudd va mentir al Parlament, quan va assegurar que no sabia res de cap programa per deportar immigrants il·legals.

La mentida es va desvelar aquest diumenge, quan el diari The Guardian va publicar una carta de Rudd a la primera ministra, Theresa May, datada el gener del 2017, en què proposava un pla "ambiciós però viable" per augmentar les deportacions:

 

 


L'efecte de la publicació de la carta ha estat la ràpida dimissió de Rudd, que May s'ha vist obligada a acceptar. Amb l'agreujant que ara l'objectiu de les queixes és la mateixa primera ministra, que va ser ministra de l'Interior abans de Rudd i a la qual s'atribueix personalment la política de deportacions.

L'escàndol Windrush

L'escàndol ha esclatat perquè les persones que es volia deportar com a immigrants il·legals són descendents dels ciutadans caribenys que la metròpoli britànica va convidar després de la Segona Guerra Mundial per ajudar en la reconstrucció del país.

Els primers van arribar el 1948 en el vaixell Empire Windrush, que ha acabat donant nom a l'escàndol. Fins al 1970 van arribar almenys mig milió de persones al Regne Unit en aquest programa impulsat pel mateix govern.

En el procés de deportació, que ja estava en marxa, alguns han perdut la feina. Ara el govern s'ha disculpat amb els afectats i els ha promès que els compensarà.

Sajid Javid substitueix Amber Rudd

La crisi de govern s'ha tancat ràpidament quan aquest dilluns al matí s'ha fet públic qui serà el substitut de la ja exministra: Sajid Javid, fins ara ministre d'Habitatge, Comunitats i Govern Local. Aquest canvi ha comportat també que James Brokenshire hagi tornat al govern per cobrir el buit deixat per Javid:

 



Pares d'origen pakistanès

Sajid Javid va néixer el 1969 a Lancanshire i és fill de pares d'origen pakistanès. Va fer-se militant del partit conservador amb 20 anys, i ha dedicat la seva carrera professional a la banca: ha treballat com a alt executiu al Chase Manhattan Bank i al Deutsche Bank.

Va entrar al Parlament com a diputat el 2010. Quatre anys després David Cameron el va fitxar com a ministre de Cultura i l'any següent va passar a ser ministre d'Empresa i Innovació. Quan Theresa May va substituir Cameron, Javid va passar al ministeri que ha tingut fins a aquest nou canvi.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut