Barcelona

Dimiteix en bloc la cúpula del Sant Pau pel "bloqueig" del centre i la Generalitat demana concurs de creditors

El president de la fundació Xavier Pomés i la resta de la direcció del centre han dimitit "per la situació de bloqueig" de l'entitat, i després de la imputació de nou persones més per presumpta prevaricació i malversació de fons públics que "no fan més que oferir una imatge negativa del centre", segons han expressat els dimissionaris en un comunicat. La Generalitat creu que l'hospital hauria de demanar un concurs de creditors per reconduir la situació de crisi en què es troba immers, amb un dèficit de 57 milions d'euros.

RedaccióActualitzat
La cúpula directiva de l'Hospital Sant Pau de Barcelona ha dimitit en bloc aquest divendres, 7 de juny, en una reunió extraordinària celebrada al migdia. El president de la fundació gestora del centre, Xavier Pomés, ha presentat la seva dimissió irrevocable, juntament amb els altres membres de la gestora. En un comunicat, els membres del Patronat justifiquen la decisió perquè entenen que el centre està "en una situació de bloqueig i necessita mesures urgents que assegurin la seva viabilitat futura com a hospital de referència a Catalunya".

El bloqueig a què es refereix la gestora té a veure amb les dificultats per acordar amb els treballadors una solució a l'asfíxia financera i també a la imputació, aquesta setmana, de set exalts càrrecs de l'hospital per part del jutge que instrueix la denúncia de presumptes delictes de prevaricació i malversació de fons. Segons el comunicat, aquesta decisió judicial, "no fa res més que oferir una imatge negativa del centre i dels treballadors que hi treballen".


El patronat ha decidit dimitir després que el Departament de Justícia no hagi intervingut judicialment l'hospital, tal com van demanar a l'abril. D'aquesta manera, volien que la nova directiva avalada per una estructura judicial pogués prendre decisions sense temor a noves demandes per la via penal i així, encarrilar la difícil situació econòmica que pateix el centre. I és que amb un dèficit de 57 milions d'euros, les negociacions entre la direcció i els treballadors de l'Hospital de Sant Pau estan en un carreró sense sortida, des de l'any passat.

La resposta a la demanda d'intervenció ha arribat després de l'anunci irrevocable de dimissió en bloc. En concret, el Protectorat de Fundacions del Departament de Justícia ha resolt instar el Patronat de la Fundació de l'Hospital de Sant Pau a demanar el concurs de creditors per reconduir amb les "màximes garanties" la situació de "bloqueig" en què es troba aquest centre, segons un comunicat de la conselleria. Justícia deixa clar que el concurs de creditors en cap cas suposarà la liquidació de la fundació, el tancament del centre ni l'inici d'una privatització.

Pomés, exconseller de Salut de CiU fins al 2003, havia arribat al centre fa just un any, el mes de maig del 2012, per mirar de redirigir el rumb de l'hospital, que acumulava llavors un dèficit de 18 milions d'euros.

També han dimitit els representants de la Generalitat Josep Manuel Basáñez i Enric Agustí i Fabré, el representant del Capítol Catedralici Josep Ramon Pérez Sánchez, i la delegada de Salut de l'Ajuntament de Barcelona, Cristina Iniesta.

La dimissió se suma a la presentada a l'abril pel gerent de l'hospital Xavier Corbella. De fet, Corbella, exgerent de l'Hospital de Bellvitge, i Pomés van arribar al centre alhora de la mà del conseller Boi Ruiz, després que el govern decidís intervenir l'hospital pel deute que acumulava i després que es va veure obligat a suspendre un expedient de regulació d'ocupació (ERO) per una denúncia dels treballadors.

Enfrontat als treballadors

En aquell moment, Pomés va atribuir la dimissió de Corbella a uns problemes de salut que han derivat en una baixa laboral, si bé també va responsabilitzar de la dimissió la "injustificable campanya en contra per part d'un col·lectiu de treballadors".

Pomés va carregar d'aquesta manera contra una suposada "operació de descrèdit i de calúmnies" per part d'aquests empleats, que ja fa mesos van portar als tribunals diverses demandes per desviament de fons, estafa i malversació de fons en la gestió de l'hospital.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut