Reykjavík

Dimiteix el primer ministre d'Islàndia, arran dels "papers de Panamà"

Sigmundur Gunnlaugsson ha anunciat que renuncia al càrrec després d'una reunió amb diputats de la seva formació, el Partit Progressista

RedaccióActualitzat

El primer ministre d'Islàndia, Sigmundur Gunnlaugsson, ha dimitit aquesta tarda dos dies després de filtrar-se els anomenats "papers de Panamà", que el vinculaven a una empresa en un paradís fiscal. El cap del govern ha confirmat la seva sortida en una reunió amb diputats de la seva formació, el Partit Progressista, segons ha informat la televisió estatal RUV. Tot i això, Gunnlaugsson seguirà al capdavant del seu partit.

El primer ministre havia sol·licitat al president del país, Ólafur Ragnar Grímsson, la dissolució del Parlament, però Grímsson havia desestimat aquesta petició, perquè considerava que calia consultar-ho abans amb el soci de coalició, el Partit de la Independència. En conseqüència, el president del país es planteja fer una ronda de contactes amb les principals formacions amb dues possibilitats obertes: la constitució d'un nou executiu o la convocatòria d'eleccions anticipades.

 

 

Més de 10.000 persones es van manifestar aquest dilluns al centre de Reykjavík per reclamar la dimissió de Gunnlaugsson, el líder del Partit Progressista, després que el seu nom i el de la seva dona van aparèixer en els documents que recullen la suposada ocultació d'inversions milionàries en bancs a través de paradisos fiscals. Aquests documents assenyalen que tots dos van dipositar quatre milions de dòlars en una societat registrada a les illes Verges britàniques.

Aquest dimarts, milers de persones s'han tornat a concentrar davant del Parlament. Les quatre forces de l'oposició han sol·licitat un vot de censura contra el cap de l'executiu, que ahir va dir que no pensava dimitir. Aquesta mateixa tarda ha decidit llançar la tovallola després d'aparèixer als "papers de Panamà".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut