Theresa May, aquest matí, a la Cambra dels Comuns (Reuters)
Theresa May, aquest matí, a la Cambra dels Comuns (Reuters)
Londres

Una Theresa May afeblida per les dimissions defensa l'acord del Brexit al Parlament

La renúncia més sonada ha estat la del mateix negociador del text del Brexit, que assegura que no té la consciència tranquil·la

RedaccióActualitzat

Theresa May defensa al Parlament britànic l'acord sobre el Brexit enmig de rumors sobre una moció de censura i les dimissions ja de cinc membres del govern que no comparteixen el pacte. Entre els que han plegat hi ha precisament els màxims responsables de gestionar la sortida del Regne Unit de la Unió Europea.

En un clima molt encès, May ha assegurat, en la Cambra dels Comuns, el pacte comercial "més ambiciós" amb la UE. Ha dit que el Regne Unit surt molt beneficiat de l'acord pel Brexit:

"L'acord preveu la creació d'una zona de lliure comerç per a mercaderies, sense aranzels ni límits de quantitats en tot tipus de productes. Cap altra economia avançada important té un acord així amb la Unió Europea. I al mateix temps serem lliures d'establir acords comercials amb altres socis d'arreu del món."

En el tema més espinós, la qüestió de la frontera amb Irlanda, la primera ministra britànica considera que s'ha aconseguit evitar l'escenari més dolent, el que establia una frontera dura entre les dues Irlandes.

El líder de l'oposició, el laborista Jeremy Corbyn, ha acusat May de presentar un pacte sobre el Brexit que no respon al que es va votar en referèndum fa dos anys i que no volen ni al Parlament ni al mateix govern.

 

Defensa aferrissada de Theresa May per l'acord del Brexit (Reuters)

 

Degoteig de dimissions

Poc abans de la sessió al Parlament britànic, el ministre per al Brexit, Dominic Raab, ha anunciat que plega.

"No puc, en consciència, donar suport als termes proposats per al nostre acord amb la Unió Europea."

També han anunciat que dimiteixen la ministra de Treball i Pensions, Esther McVey; el secretari d'Estat per a Irlanda del Nord, Shailesh Vara; l'assessora del Ministeri d'Educació Anne-Marie Trevelyan, i una altra secretària d'Estat, Suella Braverman.

 

Dimissió del ministre per al Brexit, Dominic Raab (Reuters)

 

A Brussel·les, el president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha preferit no valorar aquestes dimissions.

 

 

Es manté doncs la cimera extraordinària de líders europeus per avalar el pla el 25 de novembre. Aquell dia, els 27 socis europeus hauran de decidir si ratifiquen o no l'acord.

El negociador europeu del Brexit, Michel Barnier, ha passat el text del principi d'acord -amb més de 500 pàgines- a Donald Tusk, que ha fet aquesta valoració:

"Vaig prendre molt bona nota de la declaració de la primera ministra May d'ahir. Per descomptat, no comparteixo l'entusiasme de la primera ministra pel que fa al Brexit. Des del principi no hem tingut cap dubte que el Brexit seria una situació en què tots hi perdríem, i que les nostres negociacions només consistirien a controlar els danys."

 

Donald Tusk, president del Consell Europeu (EFE)

 

May defineix l'acord com "el millor que es podia negociar".

 

El futur de May

La dimissió del ministre per al Brexit, Dominic Raab, pot ser la peça de dòmino que enceti una caiguda de peces en cadena. Ningú ho sap, però tothom donava per fet que la continuïtat de Theresa May a Downing Street estava condicionada pel paper dels anomenats "pesos pesants" al gabinet: els titulars d'Interior, Exteriors, Medi Ambient... i Brexit.

Londres es llevava aquest matí amb la dimissió del secretari d'Estat per a Irlanda del Nord. Una mala notícia per a la "premier", però que semblava assumible, i fins i tot previsible, però la de Raab és seriosa.

La raó que Raab al·lega és que el Regne Unit quedarà sotmès a unes normes sobre les quals no tindrà cap mena de control ni d'autoritat.

"Cap país democràtic s'ha vinculat mai a un règim exterior tan ampli sense cap control democràtic sobre les lleis que ha d'aplicar i sense la capacitat per decidir sortir de l'acord."

Raab ha evitat en la seva carta una crítica frontal a May i ha aplaudit la "fortalesa" amb què ha encarat aquests "moments difícils", però ha explicat que no se sent capacitat per seguir en el seu lloc actual. "Et mereixes un ministre per al Brexit que pugui defensar l'acord que promous amb convicció. Ho sento però, sent sincers, jo no puc", ha afegit.

 

Trontolla la continuïtat de Theresa May (EFE)

 

És sabut que el gabinet de May va aprovar a contracor i per molt poc marge l'acord que aquest dimecres van discutir.

Ara, les dimissions, però sobretot la de Raab -que ja va substituir l'anterior negociador David Davies després que dimitís-, cauen a plom sobre el Parlament.

 

ARXIVAT A:
BrexitUnió Europea
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut