El ple del Parlament en una imatge d'arxiu (ACN)
El ple del Parlament en una imatge d'arxiu (ACN)

Ja hi ha data: dimecres que ve s'aprovarà la llei del referèndum de l'1-O

Tot apunta que l'aprovació la farà el ple del Parlament, que la inclourà en la sessió alterant l'ordre del dia

RedaccióActualitzat

Ja hi ha data perquè el Parlament aprovi la llei del referèndum de l'1 d'octubre. Serà dimecres de la setmana que ve, dia 6 de setembre, i tot apunta que es farà per la via de l'alteració de l'ordre del dia del ple. Això vol dir que, un cop estigui aprovada la llei, el president ja podrà signar de seguida el decret de convocatòria.

Es desfà així la incògnita que aquests últims dies ha planat sobre aquesta decisió. Molt probablement, el decret de convocatòria es signarà immediatament, per bé que el govern no ho vol confirmar. Però només hi ha dos escenaris possibles: al mateix Parlament o al Palau de la Generalitat.

El mateix dimecres el TC s'activarà

L'opció d'alterar l'ordre del dia de la sessió del Parlament significa que no es farà servir l'altre possibilitat: un decret del govern de la Generalitat. Precisament aquest dimecres, el govern espanyol ha assegurat que el mateix dia 6 es posaran en marxa els mecanismes per aturar-ho i que ja té preparades respostes per a les dues possibilitats.

Si és una alteració de l'ordre del dia del ple, no caldrà un dictamen del Consell d'Estat. Llavors es reuniria immediatament el Consell de Ministres per aprovar un incident d'execució de sentència davant del Tribunal Constitucional, el TC. La segona possibilitat és si la llei s'aprova mitjançant un decret del govern. En aquest cas sí que cal una consulta al Consell d'Estat, que es reuniria de manera extraordinària el mateix dia.

Un cop amb el dictamen d'aquest òrgan consultiu, el mateix dimecres es reuniria també el Consell de Ministres, que presentaria un nou recurs d'inconstitucionalitat davant del TC. A diferència del Consell d'Estat i el Consell de Ministres, a aquest organisme no li caldrà reunir-se de manera extraordinària, perquè des de dimarts fins a dijous ja estarà reunit en sessió ordinària.

En tot cas el govern espanyol ha assegurat que només faran una "acció ràpida i de fermesa", i que només li caldran unes quantes hores per neutralitzar l'aprovació de la llei.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut