Brasília

Dilma Rousseff guanya les eleccions al Brasil, però caldrà una segona volta

Dilma Rousseff ha fet un pas important per convertir-se en la primera dona que arriba a la presidència del Brasil, la quarta democràcia més gran del món, però no ha fet el pas definitiu. Rousseff, la candidata del Partit dels Treballadors de Lula da Silva, amb gairebé un 47% dels vots no ha aconseguit la majoria absoluta per assumir la presidència del país a la primera volta i caldrà una segona volta electoral, el 31 d'octubre. A la segona volta s'enfrontarà amb el candidat opositor, José Serra, que s'ha quedat amb el 32,6% dels vots. La participació en aquests comicis ha estat alta, del 81%.

Actualitzat
Dilma Rousseff no ha aconseguit evitar una segona volta electoral, després d'obtenir el 46,7% dels sufragis a les eleccions a la presidència del Brasil. Però el fet que la candidata de Lula da Silva, l'exministra Dilma Rousseff, no hagi arribat al 50% a la primera volta no és un mèrit atribuïble al seu principal contrincant, José Serra. El candidat opositor s'ha quedat en un magre 32,6%. El mèrit és més aviat de la tercera força política en discòrdia, el Partit Verd, liderat per Marina Silva, que ha fet miques les enquestes prèvies i s'ha situat en gairebé el 20%. Uns vots provinents de l'electorat potencial del Partit dels Treballadors de Lula i Dilma Rousseff, que haurà d'anar a la segona volta.

Guerrers amb energia

Un cop tancat el recompte de vots, Rousseff ha fet una declaració austera, sense admetre preguntes dels periodistes. "Afrontaré la segona volta amb molta força i energia", ha dit la candidata de Lula, que després d'agrair el suport del president durant la campanya ha afegit que les sensacions són bones, però que ara toca parlar amb l'electorat i la societat civil. "Som bastant guerrers, estem acostumats als desafiaments. I tinc la certesa que en aquesta segona volta viurem un procés molt important d'aclariment i de diàleg amb la població, diàleg amb els moviments socials, diàleg amb tots els representants de la societat civil", han estat les paraules de la candidata de Lula.

Amb la vista posada a la segona volta, a finals de mes, cal veure quins moviments fa la candidata dels verds amb el seu 20% d'electors. Una aliança no descartable amb els opositors de Serra estrenyeria molt el marge de la candidata oficialista Dilma Rousseff per ser la primera dona presidenta del Brasil.

Adéu a Lula da Silva

Amb aquestes eleccions es posa punt final a l'"era Lula", que marxa amb uns alts índexs de popularitat i amb el suport de l'àmplia majoria de la classe mitjana brasilera. El Brasil tanca una etapa brillant de la seva història. Els vuit anys de presidència de Luiz Inácio Lula da Silva han aconseguit resituar el país en el mapa polític internacional i convertir-lo en la primera potència econòmica de l'Amèrica Llatina.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut