Els tres aspirants a liderar el PSOE poc abans del debat (EFE)
Els tres aspirants a liderar el PSOE poc abans del debat (EFE)
Madrid

Díaz a Sánchez: "El teu problema no soc jo. El teu problema ets tu"

Durant el debat de primàries que s'ha fet a la seu del PSOE, Pedro Sánchez ha assegurat que si guanya, el primer que farà és demanar la dimissió de Rajoy, i Patxi López ha reclamat més unió i menys esbroncades internes en el partit

RedaccióActualitzat

Susana Díaz, Pedro Sánchez i Patxi López han exposat les seves propostes per encapçalar el PSOE, durant l'únic debat de la campanya de les primàries. De fet el debat s'ha convertit en un enfrontament aferrissat entre Díaz i Sánchez, que s'han intercanviat retrets i desqualificacions.

La presidenta andalusa ha subratllat que plegaria si el partit no millora resultats electorals, mentre que I l'exsecretari general dels socialistes ha assegurat que si guanya, el primer que farà és demanar la dimissió de Rajoy.

 

 

Susana Díaz: "La gent que ha treballat al teu costat ja no es fia de tu"

Díaz ha carregat contra Sánchez afirmant que havia fet el pitjor resultat electoral de la història del partit. I ha aprofitat el debat per dir que l'exlíder socialista ha anat perdent suports dins del partit:

"El teu problema no sóc jo. El teu problema és que fa dos anys vas elegir una executiva de la qual 38 membres només n'hi ha set que queden treballant al voltant teu. Els teus portaveus parlamentaris tampoc treballen amb tu. Zapatero, que et va donar suport de manera activa, ja no es fia de tu. Felipe González, que era la persona que t'aconsellava i que t'ajudava, pensa que l'has enganyat. El teu problema no sóc jo, el teu problema ets tu. I quan la gent que t'acompanya, que ha treballat al teu costat, resulta que no es fia de tu, t'ho hauries de fer veure".

 

 

Pedro Sánchez: "El Partit Socialista ha de mirar de cara al Partit Popular, no de costat"

Pedro Sánchez ha recordat en la seva intervenció que l'abstenció socialista en la investidura de Rajoy "no va servir de res" i que va ser el pitjor error del PSOE en molts anys. Ha remarcat que Susana Díaz és la candidata favorita dels votants del PP mentre que ell és el que prefereixen els votants socialistes, segons indiquen "de manera aclaparadora" els estudis sociològics:

"Al final, els votants i els militants volen el mateix, volen un partit socialista creïble, coherent, a l'esquerra, obert al segle XXI perquè al final la socialdemocràcia no té un problema de pluripartidisme, Susana. Té un problema amb l'orientació política que se li dóna. I el Partit Socialista ha de mirar de cara al Partit Popular, no de costat i, per descomptat, mai des de sota"

 

 

Patxi López: "Mirem a dreta i esquerra tota l'estona com si no sabéssim on som"

Patxi López ha explicat que el seu objectiu és guanyar al PP, no pactar amb Podem o "enredar-nos amb qui hem de pactar". Ha demanat als militants "el vot més útil" que permeti derrotar a la dreta, "no derrotar-nos entre nosaltres". I ha lamentat que el PSOE estigui enfrontat però, a més, que estigui descol·locat: "Mirem a dreta i esquerra tota l'estona com si no sabéssim on som, i no tinguéssim les idees clares. Així no anem enlloc"

Un dels moments més tensos és quan el debat s'ha centrat en el model territorial. Díaz ha retret Sánchez que canviï d'opinió en funció del que "ve bé", fins el punt, segons el seu parer, que té una visió d'Espanya per a cada setmana o fins i tot una visió per a cada comunitat autònoma.

Patxi López ha fet aquesta reflexió sobre el concepte nació i la ideologia socialista:

"Jo no treuré gens d'importància a la qüestió de la nació. Nació sí o nació no. Però per als socialistes, un país, abans que la nomenclatura, és un pacte, un pacte entre ciutadans i ciutadanes lliures, iguals, que es reconeixen en un mateix espai, que entre ells busquen consolidar la convivència dels diferents tenint drets iguals. Que busquen definir les regles del joc democràtic i posar en marxa oportunitats, llibertats, drets per a tots. Això és el que ha d'importar als socialistes, no com es digui"

És la primera vegada que Susana Díaz i Pedro Sánchez es veuen les cares després del tens comitè federal de l'1 d'octubre que va acabar amb la dimissió de Sánchez.

El socialistes catalans han reiterat aquest dilluns la seva neutralitat institucional en aquest procés de primàries. Després de la reunió de la comissió permanent de l'executiva, el principals dirigents del PSC, amb Miquel Iceta al capdavant, han seguit els debats dels candidats des de la mateixa seu del partit al carrer Nicaragua.

Els militants socialistes tenen l'última paraula a les primàries de diumenge.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut