A la dreta l'expresident de la Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials, Gerardo Díaz Ferrán, a l'arribada als jutjats. (…
A la dreta l'expresident de la Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials, Gerardo Díaz Ferrán, a l'arribada als jutjats. (Foto: EFE)
Palma

Díaz Ferrán apunta a l'exconseller de Trapsa en el cas de corrupció Mar Blau

L'expresident de la Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE) i propietari del conglomerat d'empreses Trapsayates, Gerardo Díaz Ferrán, s'ha desvinculat del presumpte tripijoc en el concurs per a l'explotació d'amarradors al port de Maó (Menorca), quan ha assegurat davant el jutge instructor del "cas Mar Blau" que no va intervenir en les negociacions que s'haguessin fet al marge del procés i que tampoc en no sap "res".

Actualitzat
Aquestes han estat les declaracions que ha fet Díaz Ferrán aquest dilluns en qualitat d'imputat al Jutjat d'Instrucció número 8 on ha estat interrogat sobre el "cas Mar Blau". Díaz Ferrán està imputat en aquest cas per la suposada vinculació amb el contracte pel qual el Club Marítim de Maó, el segon més gran d'Europa, havia de cedir de forma presumptament irregular a Teinver (empresa que pertany a Trapsa) 13.500 euros i tres amarradors valorats en 4,5 milions d'euros, a canvi que aquesta empresa es retirés del concurs. L'empresari ha confirmat que "no coneixia el valor econòmic del contracte".

Però el que sí que ha fet és apuntar a l'exconseller delegat del grup també imputat en aquesta causa, Juan Domínguez, com la persona que va elaborar el contracte i "era qui prenia les decisions".

Díaz Ferrán ha manifestat que en aquella època -el contracte es va signar l'any 2005- "estava molt desvinculat" d'aquestes empreses. De fet, a Teinver ha assegurat que "directament" no hi tenia cap participació, sinó que eren a través d'altres societats en un percentatge que "no arribava al 50%".

Segons les investigacions, mitjançant aquest contracte s'arribava a un acord amb el Club Marítim perquè aquest, tot i quedar segon en el concurs d'explotació d'amarradors, en fos el guanyador al marge del que es dictaminés la taula de contractació i el procés d'adjudicació. Per això, Trapsa havia de renunciar a l'adjudicació a canvi de rebre tres amarradors de tres metres d'eslora, i 13.526 euros més IVA, que quedava establert a la tercera clàusula del contracte.

Tal com consta en un dels oficis inclosos en el sumari del cas, va ser l'expresident de l'Autoritat Portuària de Balears (APB), Juan Verger, que va proposar aquesta solució al president del Club Marítim de Maó, Luis Barca, per evitar que la seva oferta quedés en segon lloc del concurs i Trapsa renunciés a la primera posició en què havia quedat, a part de rebre els amarradors i els diners.
Anar al contingut