Rescat de la marina italiana prop de les costes de Líbia
Rescat de la marina italiana prop de les costes de Líbia

Dia Mundial del Refugiat: 65,6 milions de persones al món han hagut de fugir de casa

Nacions Unides reclama als països industrialitzats que s'impliquin de debò en l'acollida de refugiats

Actualitzat

Continua creixent el nombre de persones que han de fugir de casa a causa de la violència, ja n'hi ha 65,6 milions al món, un nou rècord. És l'últim balanç de l'ACNUR, l'Alt Comitè de les Nacions Unides per als Refugiats, que s'ha fet públic coincidint amb la celebració del dia mundial de les persones refugiades.

Síria continua sent el país amb més desplaçats del món, 12 milions. A banda dels 5,3 milions de palestins que estan desplaçats des de fa dècades, el segon país amb més refugiats és l'Afganistan, amb 4,7 milions, seguits de l'Iraq i Sudan del Sud.

♦ Manifestacions per denunciar que queden dos mesos per acollir 16.000 refugiats

El 84 per cent dels refugiats estan acollits en països pobres. La proximitat amb els països en conflicte és el factor que els converteix en terra de refugiats: Turquia, a tocar de Síria, acull gairebé 3 milions de refugiats, el Pakistan, 1,4 milions. Segueixen el Líban, l'Iran i Uganda.

El cap de l'ACNUR, Filippo Grandi, fa una crida als països industrialitzats a implicar-s'hi més.

"Als països rics la protecció dels refugiats retrocedeix i les lleis es tornen més restrictives, tal com hem vist el que passa als països industrialitzats desgraciadament. Si això continua, com puc com a alt comissionat pels refugiats demanar als països que tenen molt menys recursos que acullin més refugiats?"

♦ Voluntaris que han acollit refugiats reclamen ajudes de l'administració

Espanya només ha acollit 1.300 refugiats dels 17 mil 300 a què s'havia compromès i només falten tres mesos perquè s'acabi el termini que tenia amb la Comissió Europea.

El comitè espanyol d'ACNUR ha engegat la campanya "Ajuda'ns a guanyar la partida" per denunciar la situació de les persones que es veuen obligades a abandonar la seva llar per les guerres, la persecució o la violació dels drets humans, posant en perill la seva vida.

 

Aquest dimarts s'han trobat quatre cadàvers a les platges de Tajura, a Líbia. Poc abans, la marina italiana havia rescatat a alta mar, però també prop de les costes líbies, més de vuit-cents supervivents en sis operacions diferents. Aquest any, s'han recuperat només al Mediterrani mil sis-cents cadàvers. 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut