Imatge d'un laboratori

Dia Internacional del Becari: el 58% no cobren res, segons la Comissió Europea

Segons el Consell de la Joventut, el 86 per cent dels becaris asseguren que la beca els ha ajudat a trobar feina.

RedaccióActualitzat

El 58% dels becaris no cobren res tot i que, en algunes ocasions, facin feines semblants als treballadors en plantilla. Són xifres estatals que ha publicat la Comissió Europea coincidint amb el Dia Internacional del Becari.

Segons el mateix estudi, 7 de cada 10 becaris reconeixen tenir una càrrega laboral equivalent a la d'un treballador en contracte, però sense els seus drets. Són dades de l'informe "L'experiència dels becaris a la Unió Europea", publicat per la Comissió Europea.

Segons aquest estudi, només a un 23% se'ls renova la beca un cop acabades les pràctiques.

Tot això, quan encara estan molt calentes les polèmiques declaracions, fa uns dies, del cuiner Jordi Cruz que considera un privilegi aprendre dels millors xefs sense cobrar.

Pere Vidal, advocat en dret laboral i professor de la UOC, assegura que el primordial és l'aprenentatge i no el benefici empresarial:

"El que ha de prevaler és l'aprenentatge del becari, el benefici de l'empresa ha de ser una conseqüència secundaria o accessòoria, però en cap cas ha de ser la finalitat primordial d'aquesta feina!

La situació laboral d'alguns becaris ha empitjorat amb la crisi, coincideixein sindicats i experts. Només les ganes de guanyar experiència laboral i fer contactes compensa, en determinats casos, que no tinguin cap tipus d'ajuda econòmica.

A Espanya es calcula que hi ha uns 70.000 becaris, que reben algun tipus de remuneració. La dada exclou la gran bossa d'alumnes en pràctiques que no perceben cap tipus d'ajudat econòmica i que no cotitzen a la Seguretat Social, de manera que la xifra d'estudiants que no formen part de cap registre és molt més alta, segons ha denunciat el sindicat UGT.

Per evitar els abusos és important la figura del tutor, a qui l'estudiant pot consultar tots els dubtes que tingui durant l'estada a l'empresa. Segons l'estudi de la Comissió Europea, el 79% dels becaris espanyols tenen un tutor o mentor, la xifra més baixa de la UE.

Segons el Consell de la Joventut, el 86% dels becaris asseguren que la beca els ha ajudat a trobar feina.

L'altra cara de la moneda

Les companyies tecnològiques i d'internet dels EUA són les que paguen més bé els aprenents.

Segons el portal laboral Glassdoor, al Top Ten hi ha Facebook en primer lloc, amb un sou mitjà de 7.400 euros mensuals per als seus estudiants en pràctiques, a més de tenir el menjar gratis i facilitats per pagar l'habitatge.

La segueix Microsoft, amb uns 6.500 euros de mitjana.

 

Anar al contingut