Badalona

Deu detinguts en una operació contra una xarxa de captació d'Estat Islàmic a Badalona, al País Valencià, a Toledo i al Marroc

Hi ha un detingut a Badalona; un a Xeraco, a la Safor; dos a Toledo i sis més a Casablanca, al Marroc

RedaccióActualitzat

La Policia Nacional espanyola, en col·laboració amb la policia marroquina, ha detingut en les últimes hores deu persones vinculades a Estat Islàmic a les localitats de Badalona; Xeraco, a la Safor; Toledo, i Casablanca, al Marroc.

A Badalona la policia ha detingut una persona al carrer Grup Verge del barri de la Salut. Segons sembla és un jove de 20 anys d'origen magrebí que vivia amb la seva mare, nascut a Catalunya i que parla tant català com castellà. 

 

La mare del jove ha tingut una crisi d'ansietat i ha hagut de ser atesa per un equip mèdic. El detingut és el més petit de quatre germans.

La Salut és un dels barris en el punt de mira de la policia. Segons ha pofgut saber TV3, almenys quatre persones d'aquesta zona han estat captades per viatjar a Síria.

 

A Xeraco, a la Safor, s'ha detingut una noia també de 20 anys que vivia amb els seus pares des de fa nou anys en aquesta població. Un representant del consistori valencià ha confirmat que l'operació policial per aquesta detenció ha començat a dos quarts de 6 del matí i ha acabat a les 9 del matí.

A Toledo s'ha detingut dues persones més, un home i una dona. Entre els detinguts hi ha un ciutadà portuguès convers a l'Islam.

Segons el Ministeri de l'Interior, els detinguts formaven part d'una xarxa que captava i adoctrinava combatents estrangers per enviar-los a lluitar amb les tropes jihadistes a les zones controlades per Estat Islàmic a Síria i l'Iraq. Se centrava sobretot en dones.

Al Marroc s'han detingut sis persones. Una és un marroquí que ja havia estat condemnat per terrorisme a Itàlia.

Com funcionaven?

La xarxa es fixava en persones que mostraven afinitat ideològica respecte als seus plantejaments, especialment en dones. Un 80% de la captació es fa per xarxes socials i la resta, en centre de culte o a les presons.

Una cop seleccionats els candidats es donaven instruccions concretes per perfeccionar el seu trasllat a la zona de combat de Síria i Iraq.

Segons la policia, la xarxa es comunicava a través de plataformes virtuals i amb un elevat grau de privacitat.

L'operació policial ha estat coordinada pel titular del jutjat central d'instrucció número 5 de Madrid i per la Fiscalia de l'Audiència Nacional.

És una operació que encara està oberta i no es descarten més detencions.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut