Calvià

Deu detinguts a Palma per presumpte frau fiscal i blanqueig de més de 300 milions d'euros

La policia ha detingut deu persones a Palma, a Mallorca, per un presumpte delicte de blanqueig de capital i frau fiscal. Segons les primeres informacions podrien haver blanquejat entre 300 i 500 milions d'euros, en la que podria ser l'operació contra el frau a la hisenda pública més important de les Balears. En aquests moments la policia escorcolla per ordre de la Fiscalia Anticorrupció el despatx d'advocats Feliu, el dels notaris Alberto Herrá i Álvaro Delgado -germà de l'alcalde de Calvià, del PP- i una sucursal del Banc Sabadell Atlàntic. Fonts de la investigació apunten que catorze persones estarien imputades per aquest nou presumpte cas de corrupció.

Actualitzat

L’origen de l’operació és la detecció, per part de l’Agència Tributària, d’un seguit d’empreses creades pel despatx d’advocats amb el coneixement d’altres entitats que operarien al paradís fiscal de Panamà. Aquesta xarxa tindria l’objectiu d’ocultar dades dels titulars reals d’activitats i patrimonis, que presumptament volien eludir Hisenda i blanquejar diners. També s'haurien venut els mateixos solars a més d'una persona.

Segons fonts de la la Fiscalia Anticorrupció, l’operació ha comportat la detenció d’una desena de persones, algunes de les quals ja han estat detingudes, i se n’imputaran catorze més pels presumptes delictes de blanqueig de capital i frau fiscal. El jutjat d’instrucció número 7 de Palma dirigeix l’operació, coordinat amb la Fiscalia Anticorrupció.

Advocats, notaris i banca, relacionats

Fonts pròximes a la investigació han explicat que la inspecció policial ha començat al matí, a quarts d’onze, a la notaria i al bufet d’advocats, així com en una oficina del Banc Sabadell Atlàntic on hi ha els comptes del despatx i una quantitat significativa de clients seus.

El despatx d’advocats està relacionat amb 816 societats, que acumulen actius declarats per un valor de 307 milions d’euros. Del conjunt d’empreses, 161 estan domiciliades en paradisos fiscals.

Les mateixes fonts de la investigació indiquen que entre els anys 1997 i 2006 el bufet va canalitzar fons procedents de l’exterior per un valor de 482 milions d’euros, dels quals un mínim de 17,1 tenen origen o destinació a paradisos fiscals.

Presumpta venda irregular a Andratx

A més, segons fonts judicials s'investiga la presumpta venda irregular de solars a cala Llamp, a Andratx, per part del bufet Feliu. Tot i això, es descarta la relació amb l'operació Voramar contra la corrupció urbanística en aquest municipi.

La investigació ha suposat escorcollar dotze immobles i el bloqueig de diversos comptes corrents, fons d’inversió, d'imposició a termini fix i altres paquets econòmics en 26 entitats bancàries. A més, el Banc Sabadell hauria concedit crèdits hipotecaris per un import de 5,3 milions d’euros a quatre societats d’accionistes desconeguts que acumulen pèrdues sistemàticament. La fiscalia ha ordenat bloquejar-ne els comptes.

Precisament s'ha conegut un altre presumpte cas de corrupció. Segons alguns mitjans de comunicació, l'exsecretari general dels socialistes d'Eivissa hauria acceptat el cobrament de comissions d'una promotora.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut