Barcelona

Deu anys de llei del tabac fan disminuir el nombre d'infarts

Continuen fumant un de cada quatre catalans majors de 15 anys, tot i que la llei ha reduït significativament el nombre d'infarts i hospitalitzats per asma bronquial

Actualitzat

Fa deu anys de l'entrada en vigor de la llei del tabac, i aquest divendres s'ha fet balanç de la seva aplicació. Les dades mostren un descens de fumadors, una reducció del nombre d'infarts d'un 11% en només un any i també una baixada de les hospitalitzacions per asma bronquial d'un 29% en adults, però també s'ha notat en els nens. I és que l'aplicació de la llei ha tingut efectes molt beneficiosos per a la salut, i aquests efectes, sobretot, els noten en els fumadors passius.

Les millores en malalties com el càncer, però, trigaran més a notar-se. Carmen Cabezas, la subdirectora general de Promoció de la Salut, ha declarat que perquè els efectes de la llei es notin en les xifres de càncer, "es necessiten entre 20 i 30 anys". Tot i els deu anys de l'entrada en vigor de la llei, encara són un de cada quatre els catalans de més de 15 anys que fumen. A més, les xifres presentades reflecteixen com un de cada sis morts a Catalunya estan relacionats amb el tabac, tot i la rebaixa de més de 6 punts en el nombre de fumadors des del 2002.

Fa deu anys, per molts, semblava un canvi gairebé impossible, però avui en dia, fumar a l'oficina, al pati d'una escola o al tren és una imatge que sembla del passat. L'any 2006 es va fer el pas definitiu en aquesta matèria, i es va prohibir fumar als bars, a les discoteques i als restaurants, per garantir que clients i treballadors deixessin de respirar fum.

Des del Grup d'Atenció Primària d'Abordatge al Tabaquisme, Joan Lozano, el seu coordinador, ha dit que encara hi ha una assignatura pendent pel compliment de la llei del tabac; les terrasses dels bars. "Mai pensem en els treballadors que ens serveixen", ha explicat Lozano, "i s'hi passen moltes hores".

De l'any 2006 fins al 2015, van deixar de fumar 270.000 catalans, i actualment, a Catalunya encara fumen 1.600.000 persones. La majoria van començar a fer-ho en l'adolescència, i és en aquest sentit on hi ha la dada més esperançadora, ja que el consum diari de tabac entre escolars s'ha reduït a la meitat.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut