Bagdad

Detractors i partidaris de Saddam envaeixen els carrers de l'Iraq

La sentència de l'alt tribunal que jutjava l'expresident iraquià Saddam Hussein, que el condemna a mort, ha despertat tota mena de reaccions en un Iraq que està en alerta màxima en previsió d'una escalada de violència. Tan bon punt s'ha conegut el veredicte, els detractors de Saddam l'han rebut amb un esclat d'alegria i, malgrat el toc de queda, alguns dels habitants de les ciutats xiïtes s'han llançat al carrer per celebrar-ho. També els seguidors de Saddam han sortit al carrer. En alguns punts, com al barri sunnita d'Azamiya, al nord de la capital, s'han registrat incidents amb la policia.

Actualitzat
Només acabada de conèixer la sentència, les mostres d'alegria s'han escampat per tot l'Iraq, sobretot a les zones de majoria xiïta. Unes celebracions que han desafiat el toc de queda imposat pel govern iraquià a Bagdad i en dues províncies més per evitar incidents.

Al districte xiïta de Sadr City, o a la ciutat de Najaf, per exemple, s'han repetit durant tot el matí les escenes d'alegria i de celebració. S'han cremat fotografies de l'exrais, repartit bombons com a senyal d'alegria i s'han llançat trets a l'aire.

També hi ha hagut mostres de descontentament, tot i que en menor mesura, als principals bastions sunnites, on s'ha protestat per la sentència i per la imparcialitat del tribunal que ha jutjat l'expresident. En algunes pancartes es llegien eslògans com "Viu o mort, estimem Saddam". Al barri Azamiya de Bagdad, de majoria sunnita i considerat un bastió del partit Baas, unitats de l'exèrcit iraquià i tropes nord-americanes han imposat un cordó de seguretat. Aquí hi ha hagut alguns enfrontaments entre la policia i un grup d'assaltants.

A les zones on conviuen la comunitat sunnita i xiïta la sentència de pena de mort per a Saddam s'ha rebut amb més tranquil·litat.

Màxima alerta en previsió

El govern iraquià ja havia previst mesures excepcionals al país davant la lectura de la sentència contra Saddam Hussein i set col·laboradors seus a causa de la massacre de 148 xiïtes a Dujail l'any 1982. L'executiu d'Al-Maliki ha intensificat les mesures de seguretat i ha llançat una ofensiva contra els insurgents que ha deixat una cinquantena de morts en les últimes hores.

L'exèrcit està en alerta i s'han anul·lat els permisos als soldats. A Bagdad i en dues províncies veïnes, especialment on hi ha la ciutat natal de Hussein, Tikrit, hi ha en vigor des de les cinc de la matinada un toc de queda total i indefinit. La prohibició afecta tant vehicles com persones. La televisió pública iraquiana ha assegurat també que l'aeroport de Bagdad estarà tancat fins a nova ordre.

Tot i així, o precisament gràcies a aquestes mesures, la jornada fins ara ha transcorregut bastant tranquil·la al país, on només s'ha registrat una explosió contra un comboi de la policia a Tikrit en la qual un soldat iraquià ha mort i dos més han resultat ferits.
Anar al contingut