Detinguts 69 membres d'una xarxa de narcotraficants que operava arreu d'Europa

L'organització dirigia les operacions des de Madrid
Detinguts 69 membres d'una xarxa de narcotraficants que operava arreu d'Europa
Madrid

Detinguts 69 membres d'una xarxa de narcotraficants que operava arreu d'Europa

L'organització dirigia les operacions des de Madrid
Redacció Actualitzat
Imatge de la Policia Nacional de l'operació

26 de les detencions s'han fet a l'Estat (Policia Nacional)

La Policia Nacional ha confiscat 3,5 tones de cocaïna i 9,3 milions d'euros a una xarxa internacional de narcotraficants establerta a Espanya en una operació que s'ha saldat amb 69 detinguts -26 a Espanya i la resta en altres països- després de prop de dos anys d'investigacions.

L'"operació Vinetu" l'ha dut a terme la Policia Nacional juntament amb l'Armada i l'Agència Tributària espanyoles, així com per les policies de Portugal, Sèrbia, Croàcia, Montenegro, Austràlia, Regne Unit i Alemanya.

El director general del cos, Ignacio Cosidó, el cap superior de Policia de Madrid, Alfonso José Fernández Díaz, així com diferents responsables policials d'altres països n'han informat en una roda de premsa.

Entre els 26 arrestats a Espanya, la majoria a Madrid, es troba el líder de la xarxa, que residia, fent-se passar per observador de jugadors de futbol, ​​en un domicili de luxe en el qual s'han trobat 773.000 euros en efectiu.

Des de la capital dirigia exmilitars serbis per importar la droga per via marítima, de manera que Espanya servia a l'organització de trampolí amb seus a Madrid i València per introduir la droga a l'estat i al seu torn per traficar-la des d'aquí.

Així, els seus membres viatjaven contínuament per Espanya i a tercers països com Holanda, Hongria, Croàcia, Sèrbia, Montenegro, República Dominicana, Brasil, Perú, Colòmbia o Veneçuela.

Per introduir la cocaïna empraven quatre mètodes, el principal a través de vaixells mercants des de Sud-amèrica amb l'ajuda de mariners a sou. Eren també els encarregats de llançar ja en aigües espanyoles saques aquàtiques hermètiques que altres embarcacions d'esbarjo recollien i traslladaven a ports esportius de la costa llevantina.

A més d'aquest mètode, la xarxa feia servir tres sistemes més: velers de grans dimensions, el conegut com a "ganxo cec", que consisteix a ocultar la droga al costat de mercaderia legal sense que l'empresa exportadora conegués aquest fet, i la creació de societats mercantils que eren tapadora per introduir a Espanya la cocaïna.

En total s'ha detingut 69 persones a Madrid (22), València (3), Vigo (1), Barcelona (1), Portugal (28) i altres països (15) com Croàcia, Montenegro o Sèrbia.

Cosidó ha subratllat que l'"operació Vinetu" és una de les més importants dutes a terme a Espanya en els últims anys contra el tràfic de drogues, el "principal motor" del crim organitzat.

"Amb operacions com aquesta, estem guanyant a poc a poc la batalla al narcotràfic", ha emfatitzat Cosidó, que ha subratllat la tendència a la baixa del nombre de grups de narcos establerts al nostre país per la gran eficàcia policial.