Mataró

Detingut un empresari de Mataró per abandonar un treballador sense contracte que havia perdut la mà treballant

Els Mossos d'Esquadra han detingut l'amo d'una empresa de Mataró i un encarregat per intentar amagar que un treballador sense contracte havia perdut una mà per culpa d'un accident laboral. A l'home, un equatorià de 41 anys, se li va quedar la mà enganxada en un torn de la fàbrica de components d'embarcacions on treballava. Enlloc d'avisar els serveis mèdics, van decidir portar-lo a l'hospital amb un vehicle propi, el van deixar allà dient que no el coneixien i que l'havien trobat al carrer, i l'haurien convençut perquè mentís i digués als metges que havia tingut un accident pescant. Finalment, els metges li van haver d'amputar part del braç esquerre.

Actualitzat
L'accident va tenir lloc poc després de les set del matí del 12 de gener. Segons ha explicat la víctima a TV3, va passar quan estava manipulant una màquina que fabricava protectors per a un tub d'escapament d'un vaixell. Un cop se li va enganxar la mà, va intentar apagar immediatament la màquina, però el botó d'emergència estava lluny. Al final, amb l'ajuda de l'encarregat, va poder treure la mà, que tenia totalment aixafada.

L'encarregat va informar el propietari de l'empresa, que va parlar per telèfon amb l'home accidentat i, segons ha explicat la víctima, li va dir: "T'hem de portar a l'hospital però no pots anar amb roba del treball, perquè sinó ens fotràs". L'amo de l'empresa CMN SL es va personar una estona després però no va trucar els serveis mèdics d'emergència, segons el relat de la víctima, sinó que va deixar la víctima a l'hospital, on va entrar acompanyat de l'encarregat, i li van dir a l'infermer d'urgències que l'havien trobat pel carrer amb la mà destrossada.

A les deu del matí el van operar durant dues hores, però els cirurgians li van haver d'amputar el braç esquerre fins la meitat de l'avantbraç.

Diferents versions dels fets


Segons el treballador, els responsables de l'empresa l'haurien obligat a explicar que havia tingut un accident pescant a l'espigó del port de Mataró i que, en caure, una pedra li hauria destrossat el braç, cosa que els metges no s'acabaven de creure. Finalment, i segons la mateixa versió, els va dir la veritat. De fet, el treballador diu que ni sabia què era un espigó. L'afectat, que ha denunciat els fets, demana que es faci "el que marca la llei", i explica que l'accident li ha deixat força seqüeles psicològiques i una pèrdua total d'autonomia: "Començo a sentir-me una responsabilitat per a la resta de persones que estan al meu voltant", i afegeix: "Psicològicament, no em trobo bé".

L'advocat de la víctima, Borja Masramón, ha explicat que aquest no és un cas aïllat sinó que sovint es produeixen accidents similars en què es veuen involucrats immigrants que estan en situació irregular. L'advocat denuncia la dificultat que hi ha a l'hora de denunciar aquest casos perquè, majoritàriament, no hi ha testimonis.

La versió dels dos detinguts, però, és diferent. Segons ells, van portar el ferit molt ràpid i va ser ell qui va demanar-los que no diguessin que havia estat un accident treballant perquè estava de forma irregular al país.

Acomiadat i readmès sense contracte

Feia un any i mig que havien acomiadat la víctima, però va seguir treballant a la companyia sense contracte i cobrant 7 euros l'hora.

Segons va declarar l'empresari a la policia, això ho va fer perquè no havien renovat el permís de residència al treballador i l'empleat li va demanar que li donés feina per enviar diners a la seva família d'Equador.

El propietari de l'empresa ha estat detingut pels Mossos i se l'acusa d'un delicte contra els treballadors, d'un delicte d'omissió del deure de socors i un delicte d'obstrucció de la justícia.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut