La consulta del fals sanador, situada en un traster.
La consulta del fals sanador, situada en un traster.
Barcelona

Detingut un curandero acusat d'abusar sexualment de dones amb l'excusa de guarir-les

El fals sanador "diagnosticava malalties fictícies" a les seves pacients i les visitava fins a dues o tres vegades per setmana, a un preu de 10 euros cada visita, durant les quals presumptament els "realitzava tocaments". La tècnica que feia servir el fals sanador era la imposició de mans, els massatges i també "insuflar el que ell considerava aire guaridor", en la majoria de casos a les zones genitals i als pits. Entre les víctimes, hi hauria una menor de 13 anys.

RedaccióActualitzat

Els Mossos d'Esquadra han detingut a Barcelona un curandero acusat d'abusar sexualment de dones amb l'excusa de curar-les. El fals sanador, de 54 anys, "diagnosticava malalties fictícies" a les seves pacients i les visitava fins a dues o tres vegades per setmana, a un preu de 10 euros cada visita. Durant aquestes sessions, presumptament "realitzava tocaments" a les pacients que no tenien relació "amb la malaltia que patien", segons ha explicat el subcap dels Mossos de la comissaria de Sants-Montjuïc, Josep Hermosa.

Entre les malalties que s'inventava hi havia tumors, malformacions als ovaris, genitals i pits. A més, també deia que era capaç d'evitar futures sordeses, augmentar els pits, fer perdre pes o rectificar nassos desviats. La tècnica que feia servir el fals sanador era la imposició de mans, els massatges i també "insuflar el que ell considerava aire guaridor", en la majoria de casos a les zones genitals i als pits. Entre les víctimes, hi hauria una menor de 13 anys.

Uns poders que "Déu li havia donat"

El detingut havia treballat pintant pisos fins que l'"èxit" de les seves habilitats per detectar i sanar malalties li van permetre dedicar-se en exclusiva a aquesta activitat. En la majoria de casos, eren la seva dona, la seva filla o un ajudant que feien els tocaments mentre el curandero simulava transmetre el seu poder mitjançant el contacte físic. En altres ocasions, utilitzava altres pacients perquè fessin els massatges i els tocaments entre ells. Tot i això, en alguns casos era el fals sanador el que presumptament acabava tocant les víctimes i els demanava que es quedessin en roba interior mentre eren sols a la consulta.

L'home afirmava que tenia uns poders curatius que "Déu li havia donat" i que la seva única intenció era ajudar les dones que estaven malaltes, tant físicament com emocional, a les quals fins i tot recomanava "que no fessin cas del que deien els seus metges". Les víctimes mantenien les seves visites pressionades per la por que el curandero tingués raó sobre les malalties que diagnosticava, però amb el temps es van adonar que res canviava i que els diagnòstics eren cada vegada més inversemblants. Després que alguns parlessin entre ells, van concloure que les tècniques eren una estafa i van denunciar els fets.

Després de passar a disposició judicial, l'home ha quedat en llibertat amb càrrecs. Malgrat la detenció, aquest dilluns, la seva consulta il·legal, ubicada en un traster, continuava rebent visites.

Anar al contingut