La seu d'OHL a Madrid (Reuters)
La seu d'OHL a Madrid (Reuters)
Madrid

Detingut un conseller d'OHL en l'operació sobre el finançament del PP madrileny

La detenció arriba després que la Guàrdia Civil va escorcollar la seu de la constructora OHL

RedaccióActualitzat

La Guàrdia Civil ha detingut el conseller de la constructora OHL Javier López Madrid en el marc de l'operació Lezo per la presumpta corrupció en la gestió del Canal de Isabel II, l'empresa pública d'aigües de Madrid, segons fonts de la investigació. López Madrid era a Londres quan els agents de la Guàrdia Civil li van comunicar que estava sent investigat i tenien una ordre de detenció contra ell. L'empresari va tornar a Madrid, on va ser arrestat aquest dijous a la nit per la Guàrdia Civil.

La detenció arriba després que la Guàrdia Civil va escorcollar la seu d'OHL. També van escorcollar les seus d'Indra, Saerco i Price Waterhouse Coopers, per buscar proves de l'enriquiment personal d'Ignacio González i d'un suposat finançament il·legal del PP de Madrid.

Precisament, Ignacio González ha passat la segona nit a comissaria i aquest divendres declararà davant del jutge Eloy Velasco, que investiga el suposat desviament de fons de la companyia d'aigües Canal de Isabel II. La Fiscalia Anticorrupció en podria demanar l'ingrés immediat a presó.

De fet, el jutge va decretar presó sota fiança de 4 milions d'euros per a l'exdirectora financera del Canal de Isabel II María Fernanda Richmon, acusada d'organització criminal i malversació de fons públics en relació amb la compra de la filial brasilera Emissao, i de 100.000 euros per a l'exgerent de la companyia Adrián Martín.

A més de González, també declararan el seu germà i el seu cunyat, i el seu home de confiança per als negocis a Llatinoamèrica, Edmundo Rodríguez. Rodríguez també és conseller de l'editorial del diari "La Razón". El director d'aquest diari, Paco Marhuenda, imputat en el cas, va negar davant el jutge haver pressionat perquè no es col·laborés amb la fiscalia que porta les investigacions.

I, paral·lelament, ha esclatat una tempesta política en saber-se que el cap de la Fiscalia Anticorrupció, Manuel Moix, i el fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, van intentar aturar un dels escorcolls policials de l'operació.

L'oposició vol saber si des del govern Rajoy es va donar cap ordre per obstaculitzar la investigació d'aquest cas. El PSOE, Ciutadans i Podem demanaran la compareixença al Congrés dels ministres de Justícia i de l'interior, i del fiscal general de l'Estat. Segons fonts de la fiscalia, la influència política de l'expresident madrileny, Ignacio González, seria inqüestionable. Ho demostraria la gravació d'una conversa en mans de la fiscalia del cas. En aquesta gravació, González li diu a l'exministre i expresident valencià Eduardo Zaplana que ell va proposar Manuel Moix per al càrrec de cap de la Fiscalia Anticorrupció.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut