Madrid

Detingut Mario Conde, acusat de repatriar des de Suïssa els diners de Banesto

La policia sospita que els diners podrien provenir dels que l'exbanquer hauria sostret de Banesto durant els anys 80

RedaccióActualitzat

La Guàrdia Civil ha detingut Madrid Mario Conde, expresident de Banesto, acusat d'un delicte de blanqueig de capitals i contra la Hisenda Pública. La unitat de delictes econòmics veu indicis de delicte en la repatriació des de Suïssa i el Regne Unit d'un capital que, segons les primeres investigacions, podrien ser diners que Conde va agafar de Banesto a finals dels 80 i principis dels 90. Fonts jurídiques informen que l'expresident de Banesto blanquejava des del 1999 diners que provenien de les quantitats desaparegudes de l'entitat bancària; es calcula que es tracta d'uns 5,4 milions d'euros.

L'operació, que està coordinada pel jutge Santiago Pedraz, de l'Audiència Nacional, i la Fiscalia Anticorrupció, inclou escorcolls en domicilis dels quals Conde és titular, i també en algunes societats constituïdes per ell mateix. Passades les onze de la nit, els agents de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil han acabat el registre al domicili de Conde, que ha durant catorze hores.

El jutge investiga, de fet, la creació d'un entramat de societats a l'estranger i a l'estat a través de les quals es portaven diners a Espanya. Les societats estaven a nom de terceres persones. Els diners entraven a l'estat a través de préstecs, ampliacions de capital i ingressos en efectiu.

En l'operatiu, també haurien estat detingudes set persones més, entre elles els dos fills de Conde, Mario i Alejandra, i el seu gendre, el marit de la filla.

La detenció de Mario Conde té lloc 23 anys després de l'esclat del "cas Banesto", quan l'exbanquer va deixar un forat de 2.700 milions d'euros a l'entitat, pels quals va anar 20 anys a presó. Conde va ser condemnat el 2002 per apropiació indeguda, estafa i falsedat documental. Tres anys després, però, el 2005, l'exbanquer va aconseguir el tercer grau penitenciari, després d'haver complert una part de la pena.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut