Moscou

Detingut l'excampió mundial d'escacs Garri Kaspàrov quan participava en una marxa contra Putin

La policia russa ha detingut el líder opositor i excampió del món d'escacs Garri Kaspàrov quan es disposava a participar en una manifestació prohibida per l'Ajuntament, l'anomenada Marxa dels Dissidents, que reclama un canvi de règim i eleccions lliures. Kaspàrov és el líder del Front Cívic Unit, un partit que s'oposa al govern de Vladímir Putin, i la policia assegura que l'ha detingut per protagonitzar accions clarament provocadores. Les autoritats russes han mobilitzat milers de policies, que han pres el centre de la ciutat i han aconseguit dissoldre els manifestants. Segons dades oficials, s'han detingut unes 170 persones.

Actualitzat
L'oposició russa està en peu de guerra i avui tenia previst sortir al carrer per exigir un canvi en el règim del president Vladímir Putin i la celebració d'eleccions lliures, després de les últimes iniciatives legislatives que han augmentat el llindar mínim de vots per determinar els escons. Entre els líders opositors hi havia l’excampió mundial d'escacs Garri Kaspàrov, que ha acabat dins d’una furgoneta policial.

Les autoritats russes justifiquen la detenció assegurant que Kaspàrov mantenia una "actitud clarament provocadora". Poc abans de ser retingut, el jugador d'escacs havia denunciat a Ràdio Eco de Moscou que la policia antidisturbis atacava a tort i a dret els ciutadans de Rússia i que la ciutat estava en un estat de setge.

La detenció s'ha fet prop de la plaça Poutxkina del centre de la capital russa, on unes 2.000 persones han iniciat la Marxa dels Dissidents. La policia ha desplegat prop de 9.000 efectius per evitar que la manifestació, que havia estat prohibida, pogués avançar. Els concentrats han pogut caminar per alguns carrers abans que la marxa fos dissolta. A les mans portaven exemplars de la Constitució russa, que garanteix el dret dels ciutadans del país de manifestar-se lliurement.

El balanç de l'enfrontament han estat 170 detencions. Entre els detinguts hi ha Ilià Iaxin, líder de la joventut del partit liberal de l'oposició Iabloko, o Maria Gaidar, filla de l'exprimer ministre rus Iegor Gaidar i màxima dirigent del moviment juvenil Da. Tots dos han estat detinguts quan han començat a corejar la consigna "Rússia sense Putin". L'exprimer ministre Mikhaïl Kassiànov també ha estat a punt d'acabar a comissaria però els seus guardaespatlles ho han pogut evitar.

Un cop dissolta la marxa, els opositors s'han reunit en un míting a la plaça Turguénev, activitat que sí que havia estat autoritzada per l'Ajuntament de la capital russa.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut