Una pancarta de suport a la nena, al poble d'Organyà
Una pancarta de suport a la nena, al poble d'Organyà
La Seu d'Urgell

Detinguts per estafa els pares de la Nadia, la nena d'Organyà amb una malaltia rara

La família, que ha organitzat diverses campanyes per recaptar fons, hauria exagerat el cas de la nena

Actualitzat

Els pares de la Nadia, la nena d'onze anys d'Organyà que té una malaltia rara, la tricotiodistròfia, han estat detinguts aquest dimecres per un presumpte delicte d'estafa. A la tarda els Mossos han detingut Fernando Blanco Botana, el pare de la Nadia, i, dues hores més tard, també han arrestat la mare de la nena, Margarita Garau.

Quan la mare s'ha assabentat de la detenció del pare, ha agafat el cotxe i ha anat amb la seva filla a la comissaria dels Mossos d'Esquadra de la Seu d'Urgell, on hi havia l'home. Cap a les deu de la nit, una veïna d'Organyà ha acudit a la comissaria i s'ha endut la nena. Posteriorment, la mare de la Nadia ha quedat detinguda.

Les detencions arriben després que aquest diumenge la policia catalana iniciés una investigació per una presumpta estafa en recollir fons per a tractaments. Blanco i la seva família haurien exagerat el cas de la nena, que té una malaltia rara. Aquest dilluns, Blanco va admetre implícitament l'estafa, en anunciar que tornaria els diners a tothom que els reclamés.

Aquest mateix dijous, el jutge de la Seu d'Urgell que investiga la presumpta estafa ha ordenat entregar el passaport i els informes mèdics de la nena i ha preguntat a la fiscalia si veu oportú plantejar mesures civils en relació amb la tutela o l'atenció de la menor. Els Mossos han considerat necessari dur a terme les detencions, que no han estat ordenades pel jutge.

Campanyes solidàries sota sospita

Des del 2008, Fernando Blanco havia promogut diverses campanyes de solidaritat amb la seva filla, que ara té 11 anys. La nena té una malaltia rara, que en els casos greus pot provocar la mort. Amb les campanyes, àmpliament difoses pels mitjans de comunicació, Blanco ha aconseguit donacions amb l'argument que necessitava els diners per pagar les operacions de la seva filla.

Després d'una recent campanya, Blanco va explicar que havia aconseguit més de 150.000 euros. La campanya es va acabar quan el diari "El País" va assegurar que una bona part del relat del pare era fals. Els darrers dies, diverses informacions havien qüestionat l'ús dels diners recaptats en la campanya d'ajuda a la nena, però el pare s'havia defensat i es va comprometre a tornar les donacions a tothom que les hi reclami.

Blanco estava condemnat per l'Audiència de Palma per haver estafat vint milions de pessetes a l'empresa en què treballava.

Anar al contingut