Marroc

Detingut al Marroc un suposat autor material de l'11-M

L'Audiència Nacional ha confirmat la detenció, diumenge al Marroc, d'un presumpte autor material dels atemptats de l'11 de març a Madrid. Es tracta d'Abdelilah Hriz. El fiscal en cap de l'Audiència, Javier Zaragoza, ha anunciat la detenció i ha explicat que és fruit d'una denúncia oficial que Espanya va presentar fa poques setmanes. Fonts jurídiques han afegit que, el desembre passat, el jutge de l'Audiència Nacional Juan del Olmo va gestionar l'ordre de detenció de Hriz. Espanya i el Marroc no tenen signat cap conveni d'extradició, de manera que calia gestionar la detenció directament al país africà.

Actualitzat

El nom d'Abdelilah Hriz es va relacionar amb els atemptats a partir de les anàlisis d'unes restes d'ADN que van aparèixer en una pinta del pis de Leganés on es van immolar part dels terroristes i també en uns pantalons tacats de sang a la finca de Morata de Tajuña utilitzada pels terroristes.

Davant l'absència de conveni d'extradició, a finals de desembre el jutge Del Olmo va viatjar al Marroc i va presentar una denúncia contra Hriz. L'objectiu era convèncer la justícia marroquina de la necessitat de processar-lo pels atemptats de l'11-M.

Del Olmo va comptar amb la col·laboració del jutge d'enllaç d'Espanya al Marroc, Ángel Llorente, que es va encarregar de fer arribar la denúncia al Ministeri de Justícia marroquí. És la primera vegada que es recorre a aquest mecanisme legal per superar l'obstacle que suposa la falta d'un conveni d'extradició.

Actualment Hriz estava en llibertat al Marroc, tot i que en el seu moment Del Omo en va decretar l'ingrés a la presó per 191 assassinats, 1.811 en grau de temptativa i quatre delictes d'estralls, entre d'altres.

Anar al contingut