Baiona

Detingut a França l'etarra que va entregar un llançamíssils per atemptar contra José María Aznar

La policia judicial francesa ha detingut aquest dimarts l'històric membre d'ETA Gregorio Jiménez Morales, àlies "el Pistoles", a prop de Baiona. Jiménez Morales, de 56 anys, va formar part d'un grup dedicat a tasques de logística, transport i lliurament de material fins al 2008. En aquest grup, l'etarra va dur a terme l'any 2001 la missió de recollir un llançamíssils i lliurar-lo al comando que planejava atemptar contra l'aleshores president del govern espanyol, José María Aznar, en algun dels seus desplaçaments al País Basc durant la campanya de les eleccions autonòmiques.

Actualitzat
Segons el jutge de l'Audiència Nacional Fernando Grande-Marlaska, també formaven part d'aquest "talde", o grup de suport, Pedro María Olano i Juan María Mújica. Després d'un període d'inactivitat, a partir de l'any 2006 el grup va recuperar el contacte amb els comandos de l'organització. Mújica era l'encarregat de contactar amb la banda "a través de les visites que realitzava amb freqüència" a l'etarra Gregorio Jiménez al sud de França. L'activitat del "talde" va acabar a començaments del 2008, quan Mújica va fugir a França després de considerar-se cremat.

Els tres intents d'assassinar Aznar l'any 2001 es van conèixer al gener de l'any passat, quan Grande-Marlaska va ordenar l'ingrés a la presó incondicional d'Olano. Segons la sentència, l'atemptat es va frustrar a causa del mal funcionament del llançamíssils, que Olano va portar al comando fins a tres vegades i que li va ser tornat a causa de deficiències tècniques.

Els tres plans d'atemptat

El dispositiu de llançament de míssils es va recollir a la localitat de Getaria, al País Basc francès, i la primera entrega es va produir en un punt muntanyós d'Hernani, coincidint amb una visita d'Aznar al Palau Euskalduna de Bilbao per a l'acte d'obertura de la campanya electoral, el 29 d'abril.

El segon intent va ser a Oiartzun, amb la intenció d'aprofitar la presència del president espanyol a l'aeroport d'Hondarribia, on es va desplaçar amb avió per participar en un míting el 4 de maig al Kursaal de Sant Sebastià.

La tercera i última de les entregues es va realitzar a Burgueta, prop de Vitòria, per atemptar contra Aznar el dia 11, quan el líder del PP participava en un acte al poliesportiu Sansomendi.

A més d'imputar-li un delicte de conspiració per atemptar contra l'expresident, Grande-Marlaska acusa el detingut d'integració en organització terrorista i tinença d'armes de guerra i material explosiu.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut