Madrid

Detingut a França el dirigent de Segi Asier Tapia

Asier Tapia Zulaika, dirigent de Segi, organització il·legalitzada per la seva vinculació a ETA, ha estat detingut a França, segons han informat fonts de la lluita antiterrorista. El dirigent de Segi es trobava fugit des del 7 de febrer del 2005, quan no va comparèixer al judici en el qual la fiscalia demanava onze anys i deu mesos de presó per a ell pels delictes d'integració en banda armada, danys i incendis terroristes. Prèviament, el 6 de març del 2001, Tapia va protagonitzar una roda de premsa després de la detenció de quinze dirigents de la organització juvenil Haika anunciant una "resposta" als arrestos, després de la qual es van produir diversos episodis greus de violència al carrer al País Basc.

Actualitzat
Tapia, que no anava armat ni duia documentació, ha estat arrestat en virtut d'una euroordre de detenció que va ser lliurada després que no comparegués en el judici del 2005 per delictes d'integració a banda armada, danys i incendis terroristes.

Anteriorment, el líder de Segi ja havia estat detingut a Espanya després d'haver donat una roda de premsa al costat del líder de Batasuna, Arnaldo Otegi -que no va prendre la paraula- on va anunciar una "resposta" als 15 arrestos de dirigents de la organització juvenil Haika. Després de la roda de premsa, es van produir diversos episodis de violència al carrer al País Basc, que van causar grans danys materials. Així, es va considerar aquests actes de kale borroka com l'anunciada "resposta" del dirigent de Segi. Asier Tapia Zulaika va ser detingut i va ingressar a presó per ordre del jutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón. Finalment, i després de passar set mesos a la presó, va quedar en llibertat sota fiança de 30.000 euros el 9 d'octubre del 2001.

El 22 de febrer del 2002, el magistrat el va processar juntament amb uns altres 26 membres de Jarrai-Haika-Segi i, a més d'un delicte de pertinença a organització terrorista, li va imputar 22 delictes d'inducció dels incendis i danys terroristes produïts després de la seva compareixença davant dels mitjans de comunicació.

Els danys ocasionats en els dies que van seguir a la convocatòria per part de Tapia d'una jornada de lluita -borroka eguna- van ascendir a 443.335 euros.
Anar al contingut