Policia antijihadista fent un registre
Policia antijihadista fent un registre
Alacant

Detingudes set persones al País Valencià i a Ceuta acusats d'enviar armes a jihadistes com si fos ajuda humanitària

Als detinguts se'ls acusa de donar suport logístic a Estat Islàmic i al Front d'Al-Nusra

RedaccióActualitzat

La policia espanyola ha detingut aquesta matinada set presumptes jihadistes a Ceuta, a la localitat Valenciana d'Ontinyent i a les Alacantines: Crevillent, l'Alqueria d'Ansar, Mur d'Alcoi, Alcoi i Alacant.

Segons informa el ministeri de l'Interior. els detinguts son cinc espanyols d'origen sirià, jordà i marroquí, i dos residents a Espanya d'origen sirià i marroquí. La direcció del grup l'exercia un sol membre que exercia de líder permanent basat en la confiança d'interessos compartits i amb un ideari comú, cosa que evitava despertar sospites.

Tots ells, segons la policia, formaven part de l'estructura exterior d'Estat Islàmic i del Front d'Al-Nusra, un grup sirià vinculat a Al-Qaeda.

El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha explicat que la policia afirma que els detinguts enviaven, com si fos ajuda humanitària, tot tipus d'armament:

"La cobertura fraudulenta que utilitzaven per a les remeses era l'enviament d'ajuda humanitària a zones de conflicte de Síria i Iraq, però realment el que viatjava ocult era material militar, diners, equips electrònics i de transmissions, armes de foc i precursors destinats a la fabricació d'explosius".

Els materials anaven amagats en contenidors tancats que sortien de diferents ports espanyols.

La xarxa terrorista també s'encarregava de l'enviament de finançament econòmic a través d'empreses internacionals d'enviament de diners, per la qual cosa Fernández ha destacat la "perfecta organització" dels detinguts, que s'ha investigat des del 2014.

Segons ha informat el ministre, el líder de la xarxa mantenia "constants relacions amb un integrant de Daesh", i en alguna ocasió, també li va sol·licitar que captés dones per casar-les amb membres de l'organització terrorista a Síria.

La investigació, que continua oberta, ha permès desmantellar la cèl·lula. Segons Fernández Díaz, el grup el dirigia una persona a través d'un "complex empresarial" que permetia enviar el material sense aixecar sospites.

Registres de la policia

La Policia Nacional ha portat a terme aquesta matinada "12 entrades i registres" en els domicilis i locals logístics on es realitzaven les activitats il·lícites.

Estratègia terrorista

Fernández Díaz ha valorat que la pressió militar exercida a Síria i Iraq té com a conseqüència que les organitzacions terroristes hagin "incrementat les seves necessitats de proveïments no només de combatents, sinó també de subministraments tecnològics, armament i equipament militar".

Èxit de l'operació

L'operació contra aquesta organització jihadista ha suposat un "cop molt important a aquesta xarxa", ha dit Fernández, que ha afegit que ha suposat un "salt" qualitatiu "molt important" en la tasca que s'està desenvolupant en la lluita antiterroristes i la ha emmarcat en l'estratègia de seguretat nacional.

Fernández ha recordat que Espanya està amenaçada pels jihadistes com tota comunitat internacional, que el nostre país està en nivell d'alerta 4 i que l'any passat va ser "sobretot complicat des del punt de vista de l'activitat d'aquestes organitzacions" i que es va tancar amb la detenció de 102 terroristes.

Anar al contingut