Barcelona

Detingudes onze persones d'una xarxa que entrava immigrants de manera il·legal a Espanya i altres països de la UE

La policia ha detingut a Catalunya onze presumptes membres d'una organització dedicada al tràfic de persones, que des del 1998 entrava il·legalment a Espanya i a altres països europeus ciutadans de països de l'Àfrica subsahariana a canvi de diners. Els investigadors calculen que la banda podria haver regularitzat la situació a Espanya d'almenys 200 immigrants de manera il·legal i que cobrava uns 3.000 euros per portar l'immigrant en avió, 500 per facilitar-li l'empadronament i 500 més per altres documents, com el número de la Seguretat Social o cartilles bancàries.

Actualitzat
L'operació, portada a terme per agents de la Unitat contra les Xarxes d'Immigració i Falsificació (Ucrif) i de la comissaria de l'aeroport del Prat, va començar el mes de maig passat, quan els investigadors van constatar que hi havia una organització que portava persones des d'Àfrica fins a Espanya.

La detenció del presumpte cap de la banda es va efectuar el 14 de novembre passat, quan va arribar a l'aeroport del Prat procedent de Mali. Posteriorment van ser detinguts els altres presumptes integrants de la banda a les Franqueses del Vallès, Caldes de Montbui, Santa Perpètua de Mogoda (Vallès Oriental), Cassà de la Selva (Gironès) i Barcelona. Entre els detinguts, la majoria subsaharians, hi ha també tres ciutadans espanyols.

Anunci per la ràdio

Una de les maneres que tenia la banda per captar conciutadans era un anunci per una emissora d'una ràdio local a Mali. Quan contactaven amb la banda, el responsable utilitzava altres màfies perquè els immigrants arribessin fins a Espanya, i una vegada aquí es tornaven a posar en contacte amb l'organització i aconseguia que li fessin tots els tràmits per regularitzar la seva situació.
Mentre la banda tramitava la regularització, bé suplantant la personalitat o falsificant documents, obligaven l'immigrant a fer treballs mal remunerats i sense garanties laborals.

La policia ha intervingut a la banda nombrosa documentació, com ara passaports de Mali, Gàmbia, Guinea o el Senegal, fotografies de subsaharians, diverses targetes del Servei Català de Salut, llibretes d'estalvis i certificats d'empadronament.
Anar al contingut