Madrid

Detingudes dues persones acusades de vendre per internet un medicament avortiu amb greus efectes secundaris

Dues persones han estat detingudes a Madrid acusades de vendre per internet un medicament avortiu amb greus efectes secundaris, segons la Direcció General de la Policia i la Guàrdia Civil. Els arrestats van enviar dosis del fàrmac a Barcelona, Sabadell i Pineda de Mar, entre altres ciutats espanyoles i fins i tot a Portugal i Suïssa.

Actualitzat

La Unitat Central Operativa de Consum (UCOC) dels Mossos d'Esquadra va iniciar aquesta investigació el 14 de desembre, després de rebre un correu electrònic enviat per un ciutadà anònim que els facilitava la direcció del blog on es venia el fàrmac avortiu i els preguntava sobre la legalitat d'aquesta oferta.

Per comprovar si es tractava d'una estafa, efectius de la policia autonòmica van efectuar una compra del producte seguint el procediment indicat a internet i les instruccions que els venedors els van donar per telèfon. En 24 hores, i sense que els venedors preguntessin sobre l'edat de la destinatària del fàrmac, els agents van rebre un sobre amb vuit pastilles i un imprès amb instruccions detallades sobre com usar-lo per provocar un avortament.

Per vuit pastilles de Cytotec, dosis que els venedors consideraven la idònia per assegurar l'avortament, es cobraven 100 euros i 15 més per despeses d'enviament, mentre que a la farmàcia una caixa de 40 pastilles d'aquest fàrmac costa 10,49 euros.

Una vegada identificats als venedors, els Mossos d'Esquadra es van posar en contacte amb el Grup de Consum de la Policia Nacional, que els va informar que ja estava investigant a les mateixes persones arran d'un atestat iniciat pel Grup de Delictes Tecnològics de la Brigada Provincial de Múrcia.

Efectes secundaris

El fàrmac s'utilitza amb prescripció mèdica com a protector estomacal. No obstant això, segons la policia, si s'administra sense control mèdic i s'usa com a avortiu, pot produir efectes digestius com ara vòmits, hemorràgies, difàgia, dispèpsia o dolor abdominal, a més d'ansietat, depressió, nerviosisme i confusió.

També es troben entre els seus efectes secundaris la bronquitis, pneumònia, edemes, arítmies, baixades de tensió i hemorràgies vaginals, juntament amb possibles reaccions al·lèrgiques i dermatològiques.

A més, en el cas que l'abortament no tingués lloc, el nadó podria néixer amb malformacions, retard mental o fins i tot paràlisi, segons les mateixes fonts.

En el domicili dels detinguts, la policia ha intervingut 32 pastilles de Cycotec, part d'elles en un pot procedent de l'Equador, així com 15 impresos, que s'incloïen en els enviaments, amb indicacions sobre com provocar avortaments i ocultar-los al metge en cas que s'hagués d'acudir a l'hospital per una complicació.

La investigació, que ha permès la detenció dels dos venedors de Cycotec, continua oberta i no es descarten més arrestos.

Anar al contingut