França

Detingudes a França tretze persones vinculades amb ETA i amb actes de la kale borroka

La policia francesa ha detingut tretze persones en una nova operació antiterrorista al País Basc francès. El ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha confirmat que hi ha sis detinguts amb nacionalitat espanyola i que estarien vinculats a actes de kale borroka i a grups ''Y'', com és el cas de Gorka Betolaza, l'únic condemnat per la seva integració a Jarrai, Haika i Segi i que estava fugit de la justícia. Entre els detinguts també hi ha Urtzi García Montero, vinculat al "comando Donosti" d'ETA, desarticulat el passat mes de març. L'operació és fruit d'una investigació per l'atemptat perpetrat el juny de 2006 contra el restaurant del cuiner francès Alain Ducasse.

Actualitzat

L'ampli desplegament de 200 agents de la gendarmeria francesa i de la policia judicial de Baiona, en una operació dirigida pel jutge antiterrorista Laurence Le Vert al sud del país i a la Baixa Navarra, tenia l'objectiu de perseguir els autors d'actes de violència al carrer i contra interessos immobiliaris francesos dels últims mesos. Finalment, però, ha permès fer tretze detencions, sis de persones presumptament vinculades, en diferent grau, amb ETA.

L'operació, fruit d'una investigació per l'atemptat perpetrat el juny de 2006 contra el restaurant del cuiner francès Alain Ducasse, s'ha estès bàsicament en la localitat de Sant Joan de Peu de Port i a la rodalia, així com a Baiona i a Ortzaze.

Sis detinguts amb nacionalitat espanyola

Poc després, el ministre Rubalcaba ha confirmat que dels tretze detinguts, sis són de nacionalitat espanyola i que se'ls ha arrestat acusats d'actes de violència a França els últims mesos. A l'espera de la confirmació de les empremtes dactilars, els sis espanyols són: Francisco Pérez Susterrein, Rosa Goikoetxea Orgoyen, Aitziber Otegi, Urtzi García Montero, Gorka Betolaza Villagrasa i Oscar Vizcai.

El detingut Gorka Betolaza era l'únic, dels 23 membres de l'organització juvenil Segi, que havia aconseguit fugir i era buscat per l'Ertzaintza i les forces de seguretat des que a principis d'any el Tribunal Suprem els havia acusat d'integració en organització.

Urtzi García Montero, vinculat al "comando Donosti" d'ETA, ja va ser detingut el 1996 acusat de formar part del grup "Y" i d'haver comès més de 60 accions de violència de carrer a Hernani. Hauria fugit el mes de març quan van desarticular el comando.

Abans, l'associació de suport als presos d'ETA, Askatasuna, havia assegurat que entre els detinguts hi ha un veí d'Hernani, un de Pamplona i un de Vitòria, que haurien fugit de la justícia espanyola per la seva suposada vinculació amb ETA. Askatasuna també ha confirmat un quart detingut a Baiona. Es tracta de Xabier Susperregi. Els altres tres detinguts són Mizel Barnetxe, Mizel Kehaielt i Cedric Garai, aquest últim arrestat a l'hospital de Baiona. Askatasuna ha assegurat també que quan s'ha detingut Barnetxe s'ha escoltat un tret.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut