Madrid

Detenen un responsable militar d'ETA i una integrant del "complex Biscaia"

La policia ha detingut a la localitat francesa de Dijon un dels presumptes responsables de l'aparell militar d'ETA. Es tracta d'Asier Eceiza, el lloctinent de Garikoitz Aspiazu, "Txeroki", el cap dels comandos de la banda. Juntament amb Eceiza, la policia ha detingut una suposada integrant del "complex Biscaia", Olga Comes, que seria la persona que va seguir el regidor socialista Benjamín Atutxa, a qui ETA pretenia segrestar i matar. Aquestes, però, no han estat les úniques detencions. La policia ha arrestat una altra dona de qui no ha facilitat la identitat i un home, Jurden Martitegi, que seria un membre alliberat del "complex Biscaia". Mentrestant, el jutge Baltasar Garzón té previst començar avui a prendre declaració als nou detinguts dimarts per la seva presumpta relació amb el "comando Biscaia".

Actualitzat

La policia francesa ha detingut Asier Eceiza "Gordo" i Olga Comes a prop d'Arceau, al nord-est de França. Anaven en un Citroën C4 de color verd amb matrícules falses que havien robat a la regió de Drôme, al sud del país, i portaven una arma de foc al maleter. Eceiza ha intentat saltar-se un control de carretera i s'ha accidentat. Tots dos, Eceiza i Comes, han admès ser membres d'ETA. La policia judicial francesa s'ha fet càrrec de la investigació.

Les detencions s'han pogut fer a partir de la informació que la Guàrdia Civil ha facilitat als gendarmes, unes dades que hauria obtingut dels interrogatoris al presumpte cap del "complex Biscaia", Arkaitz Goikoetxea, detingut aquesta setmana.

Eceiza "Gordo" era un dels sis etarres més buscats per les policies francesa i espanyola. De fet la gendarmeria havia penjat cartells amb la seva foto en comissaries, duanes i aeroports. A més, era la persona que presumptament va col·laborar amb Jon Joseba Troitiño en els atemptats del mes de juliol del 2003 en hotels de Benidorm i Alacant que van causar tretze ferits, dos dels quals greus. La policia també el relaciona amb l'assassinat del regidor socialista de la localitat guipuscoana d'Orio Juan Priede i amb accions de violència al carrer, i creu que formava part del grup Y de suport a ETA.

El nom d'Olga Comes va aparèixer a la documentació intervinguda al "complex Biscaia" d'ETA, una informació que ha permès seguir-li la pista fins a França. Feia pocs mesos que Comes havia abandonat la disciplina del "complex", havia fugit al país veí i s'havia integrat a l'estructura militar d'ETA. Abans de marxar a França, Comes hauria fet un seguiment al regidor del PSE Benjamín Atutxa, a qui pretenien segrestar i matar com van fer amb Miguel Ángel Blanco.

Garzón interroga els membres del "complex Biscaia"

Mentrestant, el jutge Baltasar Garzón pren avui declaració als nou detinguts dimarts passats a diferents punts de Biscaia, Fuengirola i Nigrán per la seva presumpta relació amb el "complex Biscaia" d'ETA. Els detinguts els traslladaran al migdia a l'Audiència Nacional des de les dependències de la Guàrdia Civil a Madrid.

Entre els detinguts destaca el presumpte cap del comando, Arkaitz Goikoetxea, detingut en un pis del barri de Santutxu de Bilbao juntament amb la seva companya sentimental, Maialen Zuazo Arruekoetxea, i una altra dona, Ana Isabel Prieto Furundarena. També compareixeran avui davant el magistrat Adur Aristegi Aragón i Gaizka Jareño Agurriza, detinguts a Elorrio, així com Íñigo Gutiérrez Castillo i Mikel Saracho Moro, arrestats a la població biscaïna de Getxo, on segons la Guàrdia Civil el comando planejava un atemptat de "grans dimensions".

Garzón també interrogarà Aitor Cotano Sinde, detingut a Nigrán, a Pontevedra, i Libe Aguirre Mazaga, arrestada a Fuengirola, a Málaga. Al "complex Biscaia" se li atribueixen, entre d'altres, els darrers atemptats d'ETA les casernes de la Guàrdia Civil a Calahorra i Legutiano, on va morir l'agent Juan Manuel Piñuel.

El grup preparava també una acció terrorista contra el jutge de l'Audiència Nacional Fernando Grande-Marlaska.

Anar al contingut