Madrid

Detenen un exespia del CNI que hauria venut informació classificada a l'estranger

Un exmembre del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) que presumptament hauria venut informació classificada a l'estranger ha estat detingut a Tenerife. Algunes informacions apunten que Rússia comprava la informació, tot i que aquest país ho ha desmentit. Segons les dades facilitades en roda de premsa pel secretari d'estat i director del CNI, Alberto Saiz, les suposades revelacions de l'agent doble, identificat com a Roberto Flórez García, no representen cap perill per a la seguretat d'Espanya ni estan relacionades amb la lluita antiterrorista. El ministeri fiscal ja l'ha acusat de traïció i ara s'enfronta a una pena d'entre sis i dotze anys de presó.

Actualitzat

Alberto Saiz, secretari d'estat i director del CNI, ha explicat que el detingut, exmembre de l'agència d'espionatge, hauria revelat, des del desembre del 2001 i fins al febrer del 2004, desenes d'identitats, a més de procediments, estructures internes, activitats en matèria de contraintel·ligència, una informació que segons algunes fonts, l'exagent venia a Rússia.

Saiz ha volgut aclarir, però: "El primer element de tranquil·litat és que la seguretat nacional no ha estat en risc." A més, el secretari d'estat ha explicat que la investigació es va encarregar el juliol del 2005, quan el CNI va detectar la fuga d'informació i s'ha acabant descobrint el talp. No ha estat fins fa tres setmanes que els fets s'han posat a mans de la fiscalia.

L'agent doble, que respon a la identitat de Roberto Flórez García, havia treballat durant dotze anys al CNI i es va donar de baixa voluntària el 2004. Segons Saiz, mentre va treballava al CNI no va tenir relació amb el departament de terrorisme internacional i el cas no està directament vinculat ni amb l'assassinat d'agents a l'Iraq ni amb l'11-M.

Rússia ho nega

L'ambaixada de Rússia, país del qual s'especula que comprava la informació, s'ha afanyat a negar-ho i ha desmentit qualsevol relació amb l'exespia detingut. "L'ambaixada russa no té res a veure amb la notícia", ha afirmat un portaveu diplomàtic rus, que ha parlat d'informació "purament mediàtica".

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut