El domicili d'alguns dels membres del clan detingut a Badalona
Badalona

Detenen un clan per captar persones amb discapacitat intel·lectual per delinquir

Els buscaven en menjadors socials, els obligaven a fer les feines de casa i els utilitzaven per demanar crèdits

RedaccióActualitzat

Els Mossos d'Esquadra van detenir dimarts cinc dones i un home, membres d'una mateixa família, a Badalona i Sabadell. Se'ls acusa d'un delicte de pertinença a grup criminal, tràfic d'éssers humans amb finalitats delictives i estafes continuades.

Segons els Mossos, els detinguts captaven persones amb discapacitat intel·lectual, els maltractaven i els utilitzaven per demanar crèdits bancaris i fer compres a crèdit, a vegades amb documentació falsificada:

 


Els detinguts, d'edats compreses entre els 19 i els 54 anys, captaven persones d'edat avançada, amb discapacitats psíquiques i amb un estat d'exclusió social molt elevat.

Els localitzaven en menjadors socials i, amb diversos enganys, els portaven als domicilis dels integrants de la banda, on els obligaven a fer la neteja domèstica a canvi d'un entrepà al dia. Els obligaven a anar a buscar a les fonts públiques l'aigua per netejar els domicilis de la banda.

També els maltractaven físicament i els feien servir per obtenir crèdits i fer compres finançades, sovint amb documentació falsificada. Quan les financeres els denegaven més crèdits, els feien fora de casa i captaven noves víctimes.

La investigació es va iniciar el novembre del 2017, quan els investigadors van detectar l'activitat delictiva del clan.

En un dels domicilis escorcollats el 10 de juliol, els Mossos van alliberar una dona discapacitada que va denunciar maltractaments físics i, fins i tot, una temptativa d'abús sexual per part d'un home del clan.

Amb la documentació decomissada, els investigadors han descobert dues víctimes més del clan, possiblement anteriors a la investigació policial en curs.

A més, durant els escorcolls, els agents van comissar diversos aparells com televisors, ordinadors o telèfons i diversa documentació referent a la concessió de crèdits a les víctimes.

Els detinguts van passar a disposició judicial dijous 12 de juliol. El jutge va decretar l'ingrés a presó d'un d'ells i la llibertat amb càrrecs per a la resta. Un dels acusats ja havia ingressat a presó per una causa penal anterior.

Anar al contingut