Lasarte

Detenen l'històric dirigent d'ETA Santi Potros, l'inductor de la matança de l'Hipercor

Ha estat detingut en relació amb dos atemptats comesos als anys 80, un dels quals va ser a Barcelona

RedaccióActualitzat

L'històric dirigent d'ETA Santiago Arrospide Sarasola, Santi Potros, l'ideòleg de la matança de l'Hipercor, ha estat detingut a la població guipuscoana de Lasarte en una operació conjunta de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil. L'ordre ha estat emesa pel Jutjat Central d'Instrucció número 4 de l'Audiència Nacional.

A Santi Potros l'han detingut per un atemptat comès el 1987 a Barcelona, quan un escamot etarra va col·locar un cotxe bomba al pas d'un vehicle de la Guàrdia Civil, i per l'intent d'atemptat contra el fiscal general de l'Estat Luis Antonio Burón Barba, que finalment no es va dur a terme perquè els dos etarres que havien d'accionar el cotxe bomba es van quedar adormits.

Detenció en virtut del Conveni Europeu d'Extradició

Santiago Arrospide va ser excarcerat al desembre en virtut d'una normativa europea que permetia acumular els anys de presó passats a França. Un cop detingut, el traslladaran a Madrid i el posaran de manera immediata a disposició de l'autoritat judicial que n'ha ordenat la detenció.

El Conveni Europeu d'Extradició, que data del 1957, estableix que, si una persona no torna al país del qual va ser extradit abans de 45 dies des de la seva sortida en llibertat, pot ser detinguda per altres casos pendents.

Des del govern espanyol, el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha assegurat, després de la detenció de Santi Potros, que a Espanya "l'estat de dret funciona i no està en suspens". El titular d'Interior ha fet aquestes declaracions a la seva arribada a Dakar, al Senegal, on fa una visita de treball de dos dies en què també es traslladarà a Mauritània.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut