Ignacio González en una imatge d'arxiu (EFE)
Ignacio González en una imatge d'arxiu (EFE)
Madrid

Detenen l'expresident de Madrid Ignacio González en una operació anticorrupció

Al dirigent del PP, que era la mà dreta d'Esperanza Aguirre, l'acusen de cobrar comissions irregulars entre els anys 2003 i 2012, abans de presidir la comunitat madrilenya. El PP l'ha suspès de militància.

RedaccióActualitzat

L'expresident de la Comunitat de Madrid, el popular Ignacio González, successor d'Esperanza Aguirre, ha estat detingut aquest matí en una operació anticorrupció de la Guàrdia Civil, segons han confirmat fonts de la investigació. L'operació està relacionada amb la gestió del consorci Canal de Isabel II, la companyia d'aigües que abasteix Madrid i que es considera l'empresa pública més important de la comunitat. El PP ha acordat "la suspensió provisional d'afiliació" de González. En l'operació s'han detingut onze persones més vinculades a l'administració autonòmica madrilenya anterior.

Coincidint amb aquesta operació dirigida al consorci Canal de Isabel II, n'hi ha una altra de paral·lela que es fa sobre Mercasa, una altra empresa pública. Són dues operacions coordinades. En aquesta segona operació relacionada amb Mercasa, no hi ha de moment detinguts. S'han fet escorcolls i hi ha imputades una desena de persones.

Acusat de cobrar comissions irregulars

A Ignacio González l'han detingut pels presumptes delictes de malversació de fons públics, suborn, blanqueig de capitals i administració deslleial, entre d'altres. L'acusen concretament de cobrar comissions irregulars mentre encapçalava el consorci, entre els anys 2003 i 2012, abans d'assumir la presidència de la Comunitat de Madrid. La Guàrdia Civil assenyala que González era la figura clau d'aquesta suposada trama corrupta.

 

 

L'operació l'ha ordenat el jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco i l'està portant a terme la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil. Per aquest mateix dimecres, el jutge ha citat a declarar la presidenta actual de la Comunitat de Madrid, la popular Cristina Cifuentes, i el vicepresident Ángel Garrido, com a testimonis en la causa, segons han informat fonts de la investigació.

Cifuentes, que aquest matí oferia una roda de premsa relacionada amb un tema de la comunitat, ha dit als periodistes que col·laboraran tant com puguin amb l'Audiència Nacional. No ha volgut respondre a cap pregunta sobre l'operació emparant-se en el secret de sumari del cas.

La investigació es basa en un possible desviament de fons de l'empresa pública Canal de Isabel II a través de la compra de companyies fraudulentes que no tenien el valor que se'ls atribuïa. Entre aquestes empreses hi ha Emissao, denunciada pel mateix Canal de Isabel II, l'adquisició de la qual es va fer a través de comptes a Suïssa i Portugal des d'un compte dels Estats Units.

En aquesta operació de la Guàrdia Civil s'han detingut, de moment, dotze persones, incloses Ignacio González i el seu germà Pablo. Entre els arrestats també hi ha Edmundo Rodríguez, considerat l'home fort de González a l'Amèrica Llatina. Lourdes Cavero, la dona de l'expresident madrileny, està sent investigada. En l'operació s'estan registrant les oficines de l'empresa i altres llocs, i podria haver-hi més detencions.

Ignacio González va dimitir com a secretari regional del PP en ser investigat pel seu àtic d'Estepona, a la Costa del Sol, comprat a través d'una societat panamenya per un valor molt inferior al del mercat.

El PSOE diu que Esperanza Aguirre hauria de dimitir

Arran de la detenció d'Ignacio González, el PSOE creu que l'expresidenta de la Comunitat de Madrid Esperanza Aguirre, ara portaveu popular en aquesta comunitat, hauria de dimitir. La portaveu socialista a l'Ajuntament madrileny, Purificación Causapié, afirma:

"El setge es tanca cada cop més sobre Esperanza Aguirre. Entenem que Aguirre hauria de dimitir i retirar-se com a portaveu del grup. Cifuentes li hauria d'exigir aquesta qüestió"

La representant socialista ha destacat que la continuïtat d'Aguirre en el càrrec és "negatiu per a Madrid, per a l'ajuntament, per a la vida política i per a la dignitat política". L'expresidenta popular de la Comunitat de Madrid ha de comparèixer aquest dijous com a testimoni en el judici del cas Gürtel.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut