Mark Karpelès en una imatge d'arxiu
Mark Karpelès en una imatge d'arxiu
Barcelona

Detenen el fundador del principal portal de canvi de bitcoins acusat de frau per la fallida de Mt. Gox

A Karpelès li pot caure una pena de fins a cinc anys de presó i una multa de mig milió de iens, uns 3.675 euros

RedaccióActualitzat

El principal portal per operar amb bitcoins torna a l'actualitat. Després de desaparèixer misteriosament fa un any, ara el seu principal executiu, Mark Karpelès, ha estat detingut. L'han detingut al Japó acusat de frau per la fallida del portal al febrer del 2014, que va provocar pèrdues milionàries.

La policia japonesa ha detingut aquest executiu francès de 30 anys a la seva casa de Tòquio. Està acusat de manipular els sistemes informàtics de Mt.Gox per beneficiar-se'n. Aquestes operacions haurien acabat per provocar la fallida del portal. 

Karpelès hauria duplicat el seu saldo de bitcoins fins a l'equivalent a un milió de dòlars accedint al sistema informàtic de l'operadora. Karpelès, que ha negat les acusacions, fa front a una pena de fins a cinc anys de presó i una multa de mig milió de iens, uns 3.665 euros.

De l'èxit a la desaparició i la fallida

Mt.Gox va ser durant mesos la principal manera d'operar i canviar amb la moneda virtual bitcoin. L'abril del 2013 va morir d'èxit amb un atac de denegació de servei (DDoS) que la va deixar fora de combat, fet que va provocar una pèrdua del valor de la moneda. Mt.Gox no va es va recuperar, va desaparèixer sense deixar rastre. Finalment, un any després va presentar suspensió de pagaments.

La casa de canvi va fer fallida anunciant la desaparició de 850.000 unitats de bitcoin, uns 352 milions d'euros en aquell moment. En el moment de l'atac, Mt.Gox tenia 127.000 clients, que operaven uns 750.000 bitcoins que van desaparèixer. 

La policia japonesa creu que no hi va haver cap atac i que va ser Karpelès el que va accedir als servidors que gestionaven els comptes i duplicar els seus propis fons.

Anar al contingut