Múrcia

Detenen a Múrcia Daniel Galván, el pederasta indultat per "error" al Marroc

La detenció s'ha fet en un hotel de la capital murciana. Galván passarà aquest dimarts a disposició de l'Audiència Nacional. L'home va ser condemnat el 2011 al Marroc a 30 anys de presó per haver abusat d'onze nens. Mohamed VI el va indultar, però la pressió social va obligar el monarca a revocar l'indult.

RedaccióActualitzat
La Policia Nacional ha detingut el pederasta Daniel Galván en un hotel de Múrcia, segons han informat fonts del Ministeri de l'Interior. La detenció s'ha fet després que el govern del Marroc ha emès una ordre internacional de detenció que ha estat tramitada per la Interpol. Galván passarà aquest dimarts a disposició de l'Audiència Nacional, en concret del jutge Fernando Andreu, que és qui està de guàrdia.

Daniel Galván va ser condemnat el 2011 al Marroc a 30 anys de presó per abusar d'onze nens d'entre 2 i 14 anys, pena que va ser confirmada en apel·lació i en cassació. Fa una setmana, va sortir en llibertat sense càrrecs perquè figurava en una llista de 48 presos espanyols indultats per l'executiu marroquí. La Casa Reial alauita va assegurar que els indults s'havien concedit a petició de rei Joan Carles. La posada en llibertat del pederasta, feta pública per la premsa marroquina, va provocar nombroses protestes i va obligar Mohamed VI a revocar-ne l'indult. Quan aquesta decisió es va prendre, Galván ja havia abandonat el territori marroquí. Durant diversos dies, el govern espanyol no sabia on era.

Els detalls que s'han anat sabent sobre la identitat de Galván fan sospitar que l'indult podria no ser gratuït. Segons la premsa marroquina, Galván era col·laborador dels serveis d'intel·ligència espanyols. Les mateixes fonts asseguren que seria un espia iraquià a qui el CNI espanyol hauria tret de l'Iraq i a qui hauria facilitat una identitat nova al Marroc, sense saber probablement que era pederasta. El deute amb l'exèrcit espanyol o altres serveis d'intel·ligència serien els que haurien fet que el CNI maniobrés per treure'l de la presó.

Després que el govern espanyol i el marroquí s'espolsessin la responsabilitat sobre l'indult, el rei del Marroc ha destituït el director de l'Administració Penitenciària, a qui atribueix "l'error" de l'alliberament. Segon un comunicat, la investigació ordenada per Mohamed VI ha conclòs que va ser aquesta administració qui va transmetre inadvertidament informacions errònies sobre la situació penal de Daniel Galván.

El govern espanyol afirma que va demanar el trasllat a Espanya de Galván, però no el seu indult. L'ambaixada espanyola a Rabat va elaborar una llista on va proposar 48 noms: 18 presos indultats i 30 de traslladats i que havien d'acabar de complir la pena a Espanya. És en aquest segon grup on hi havia Daniel Galván. El Ministeri d'Exteriors espanyol diu que va ser el Departament de Justícia marroquí qui va elaborar la llista final i qui va indultar Galván.

Compliment de condemna a Espanya?

Els efectes jurídics a Espanya de la revocació de l'indult al Marroc no són clars. La llei espanyola estableix que la concessió d'un indult és irrevocable i només es pot anul·lar quan es comet un delicte durant el termini que fixa el mateix indult. En canvi, la mesura de gràcia va ser atorgada i revocada per Mohamed VI en funció de la legislació del seu país.

Una de les possibilitats que es preveuen és que Galván compleixi el que li queda de pena a Espanya, fet previst en els tractats internacionals signats pels dos països. Per mirar de solucionar el cas, els ministres de Justícia espanyol i marroquí han acordat que una representació del govern marroquí viatgi aquest dimarts a Madrid per mantenir una primera reunió sobre l'afer.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut