Istanbul

Detenen 48 antics militars turcs acusats de preparar un cop d'estat l'any 2003

Antics alts càrrecs de l'exèrcit turc els han detingut en aquell país per haver planificat un cop d'estat el 2003. La notícia s'ha sabut mentre el primer ministre de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, era a Espanya on ha aconseguit el compromís de José Luis Rodríguez Zapatero que intentarà accelerar el procés d'adhesió de Turquia a la UE. Per cert que quan el primer ministre turc sortia de l'Ajuntament de Sevilla de rebre un premi, un activista kurd li ha llançat una sabata però no l'ha tocat.

Actualitzat
La justícia turca ha desmuntat un complot contra el govern islamista en una macrooperació contra l'exèrcit, pilar bàsic del règim laic. 48 militars, entre els quals els excaps de l'aire i la marina, han quedat detinguts sota l'acusació de preparar atemptats que alteressin l'ordre social i justifiquessin l'enderrocament del govern.

Tots els detinguts són a Istanbul, on han de prestar declaració. El cas ha reobert les tensions entre partidaris dels islamistes moderats i l'oposició nacionalista prolaica. L'ofensiva judicial ha sorprès el primer ministre turc, que està de visita a l'estat espanyol. Recep Tayyip Erdogan s'ha abstingut de valorar la notícia, i s'ha limitat a confirmar les dades.

Sabatada contra Erdogan

Pel que fa a l'objectiu del viatge, Recep Tayyip Erdogan ha aconseguit que el president de torn dels 27, José Luis Rodriguez Zapatero, es comprometi a accelerar el procés d'adhesió de Turquia a la Unió Europea.

Per cert que durant aquesta visita, un activista kurd li ha llançat una sabata. L'incident s'ha produït davant l'Ajuntament de Sevilla, d'on el primer ministre de Turquia sortia de rebre un premi.

El noi, de 27 anys, ha cridat "Kurdistan lliure" en el moment de tirar-li la sabata, que no ha arribat a tocar Erdogan. La policia ha detingut el presumpte agressor, un sirià d'origen kurd en situació irregular. Poc abans, a l'hotel on s'està el dirigent turc, una altra persona li ha cridat "assassí" i "Kurdistan lliure".

Anar al contingut