Istanbul

Detenen 235 membres del principal partit prokurd arran de l'atemptat d'Istanbul

L'aviació militar turca bombardeja posicions de la guerrilla kurda del PKK al nord de l'Iraq

RedaccióActualitzat

Les autoritats turques han detingut prop de 235 membres del principal partit prokurd del país després de l'atemptat d'Istanbul de dissabte a la nit. Al mateix temps, avions militars turcs han bombardejat posicions kurdes de la guerrilla del PKK al nord de l'Iraq. L'acció terrorista de dissabte, que va provocar la mort d'una quarantena de persones, la va reivindicar un grup armat kurd, els Falcons de la Llibertat del Kurdistan, que l'any 2004 es va escindir del PKK.

Segons l'agència progovernamental Anadolu, l'operació policial s'ha dirigit especialment contra el Partit Democràtic del Poble (HDP). Entre els 235 detinguts hi ha dos dels seus principals responsables, Aysel Guzel i Ibrahim Binici. Les detencions s'han fet en vuit províncies del país. Als arrestats els acusen de "fer propaganda d'organitzacions terroristes a les xarxes socials, i insultar el president, les institucions i les forces de seguretat."

El govern turc ha considerat sempre que els Falcons de la Llibertat del Kurdistan i el PKK continuen sent la mateixa organització. En el comunicat de reivindicació s'indica que el seu objectiu no és la població civil turca, sinó les forces de seguretat, i també s'afirma que, en el doble atemptat, hi van morir dos dels seus militants.

Després de visitar un dels hospitals on hi ha ingressats una part dels 160 civils ferits, el president turc, Recep Tayyip Erdogan, va assegurar: "Han de saber que no se sortiran amb la seva. No permetrem que se surtin amb la seva. Hauran de pagar un preu molt alt. Val més que ho tinguin en compte."

Pel que fa a l'atac aeri, els caces turcs han bombardejat la nit passada durant gairebé una hora un total de dotze objectius del PKK en la regió de Zap, segons l'agència Anadolu. Als bombardejos s'han destruit búnquers, refugis i dipòsits d'armes.

Dissabte al vespre hi va haver dues explosions a la ciutat d'Istanbul, molt a prop de l'estadi del Besiktas, dues hores després d'haver-se acabat un partit de futbol. El resultat de les deflagracions: 44 morts -a les últimes hores han mort sis persones més- i uns 150 ferits. Un cotxe bomba accionat a distància va explotar al pas d'un dels autocars que portaven policies antidisturbis que havien vigilat el partit al Vodafone Arena, el nou estadi del Besiktas, inaugurat a l'abril. 36 dels morts eren policies.

Les víctimes del doble atemptat van començar a ser enterrades aquest diumenge a Istanbul, on també hi va haver una manifestació massiva de rebuig al terrorisme.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut