Bilbao

Detenen 14 persones vinculades a la mesa nacional de Batasuna

El setge policial i judicial a l'esquerra abertzale s'estreny encara més. La policia ha detingut aquesta matinada 14 persones acusades d'intentar recompondre una nova mesa nacional de Batasuna. Entre els detinguts hi ha membres de l'antiga mesa nacional com Karmelo Landa i Mikel Etxaburu. Justament, aquests dos dirigents estaven presents a la roda de premsa convocada per l'esquerra abertzale aquest diumenge per fer una crida a una vaga general dijous per protestar per la suspensió d'activitats decretada pel jutge Garzón i el Tribunal Suprem.

Actualitzat

L'esquerra abertzale no es dóna per vençuda malgrat el setge judicial i policial a què està sotmesa, i ara estaria intentant recompondre la direcció de la il·legalitzada Batasuna. Això és el que pensa Baltasar Garzón, que aquesta matinada ha coordinat personalment una operació policial que ha acabat amb la detenció de 13 membres de Batasuna a diversos punts del País Basc i l'arrest de Nuria Zugarai, membre d'Ekin, a Còrdova.

Entre els detinguts aquesta matinada hi ha els històrics Karmelo Landa, Mikel Etxaburu i Eusebio Lasa. Justament Landa i Etxaburu eren presents a la roda de premsa convocada aquest diumenge per l'esquerra abertzale per protestar per les últimes decisions judicials contra Acció Nacionalista Basca i el Partit Comunista de les Terres Basques i per fer una crida a una vaga general per dijous.

El jutge Garzón, que la setmana passada ja va instar la suspensió de les activitats d'aquests dos partits, s'ha traslladat a Euskadi per coordinar l'operació. A banda dels membres de l'anterior mesa nacional que encara estaven en llibertat, entre els detinguts n'hi ha de nous, els quals havien accedit a la direcció del partit il·legalitzat en les últimes setmanes. Segons sembla, es tractaria de persones de menys de 40 anys, amb un perfil baix i no coneguts mediàticament pels mitjans abertzales.

El fiscal general de l'Estat, Cándido Conde-Pumpido, ha destacat "la importància" de l'operació en la qual han intervingut 400 agents i que, de moment, s'ha saldat amb 14 arrestos i 19 registres. A banda dels domicilis dels detinguts, s'han registrat les principals seus d'ANV i d'EHAK.

Amb aquesta operació, que encara continua oberta, es frustra un nou intent de recompondre la direcció de Batasuna, després de la detenció, l'octubre de l'any passat, de la cúpula independentista. L'operació s'ha produït després de les últimes detencions de membres de Batasuna. L'última, la del fins ara portaveu de la formació, Pernando Barrena, dilluns passat.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut