Detecten tres nenes del Gironès a les quals s'ha practicat l'ablació

Les menors, dues d'elles germanes, tenen entre 7 i 14 anys, i pertanyen a famílies originàries de Gàmbia

Actualitzat

Els Mossos d'Esquadra han enviat al jutjat tres casos de nenes residents a la comarca del Gironès a qui han fet l'ablació. Tenen entre 7 i 14 anys, pertanyen a famílies gambianes i dues són germanes. En tots els casos, els que van donar l'alerta a la policia van ser els pediatres, que van detectar la mutilació genital durant una revisió mèdica. Ara, la investigació haurà de determinar en quin moment les menors van patir l'ablació i si es pot aplicar el Codi Penal als seus progenitors.

L'any passat, a les comarques gironines, els Mossos van intervenir en cinc casos de risc. Feien referència a nenes procedents de Gàmbia, Mali i el Senegal que tenien entre 4 i 14 anys. D'aquests cinc casos, n'hi va haver tres en què es va poder conscienciar les famílies. Però en els altres dos es va haver de protegir les menors amb mesures judicials. De fet, el jutjat va prohibir a uns dels pares viatjar amb la seva filla a l'Àfrica.

Lluny d'erradicar l'ablació

La subinspectora dels Mossos Rosa Negre admet que el protocol específic per lluitar contra la mutilació genital femenina "és efectiu", i en són una bona prova els casos que es poden agafar a temps. Es lamenta que se'n continuen detectant casos perquè "encara s'està lluny de l'objectiu final, que és erradicar aquesta pràctica".
            
Des del 2002, les comarques gironines tenen un protocol per lluitar contra els casos de mutilació genital femenina. Tot i que no hi ha constància que es facin ablacions a Catalunya, les famílies que les practiquen aprofiten les vacances o un viatge al país d'origen per fer-les.

El Codi Penal castiga l'ablació amb penes d'entre 6 i 12 anys de presó. I no només persegueix les mutilacions genitals que es puguin fer en territori estatal, sinó també les que es porten a terme aprofitant un viatge a l'Àfrica.

Cada vegada que es detecta un cas de risc s'activa un protocol d'alerta que implica Mossos d'Esquadra, Ensenyament, Salut i Serveis Socials. L'objectiu és assegurar que les menors no seran mutilades i convèncer els pares perquè abandonin la pràctica.

Anar al contingut